24
ΝΟΕ

Η μεγαλύτερη γενική απεργία σήμερα στην Πορτογαλία


Για την πιο μεγάλη απεργία που έγινε ποτέ στην ιστορία της χώρας, έκανε λόγο ο γγ του κύριου συνδικάτου της Πορτογαλίας UGT, Τ.Προένσα, αναφερόμενος σε αυτή που διοργανώθηκε σήμερα, Τετάρτη.

"Είναι η πιο μεγάλη απεργία που έγινε ποτέ, πιο σημαντική από αυτήν του 1988", όταν έγινε η τελευταία γενική απεργία στη χώρα, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Τα δύο κύρια πορτογαλικά συνδικάτα CGTP και UGT, τα οποία ενώθηκαν για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια, ζήτησαν την πραγματοποίηση σήμερα, Τετάρτη, της γενικής απεργίας σε διαμαρτυρία για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, η οποία έχει στόχο να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και να καθησυχάσει τις αγορές.

Οι σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις προκάλεσαν την σχεδόν ολοκληρωτική παράλυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς και όλες οι εμπορικές πτήσεις από και προς την Πορτογαλία ματαιώθηκαν. Ιδιαίτερα επλήγησαν επίσης οι τομείς της υγείας και της παιδείας.

Η τελευταία γενική απεργία στην Πορτογαλία έγινε το Μάιο του 2007, αλλά είχε διοργανωθεί τότε μόνο από το CGTP, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, σε διαμαρτυρία για την πολιτική λιτότητας της πρώτης κυβέρνησης Ζοζέ Σόκρατες που είχε και πάλι στόχο την αντιμετώπιση του ελλείμματος.


Produced by