08
ΔΕΚ

Επιβολή προστίμου εάν συνεχιστεί η λειτουργία ανεξέλεγκτων χωματερών


Με ημερήσιο πρόστιμο της τάξεως των 8.500.000 ευρώ «απειλείται» άμεσα η χώρα μας για τη συνέχιση λειτουργίας των ανεξέλεγκτων χωματερών, καθώς παρά την υποχρέωση της χώρας μας να έχουν εξαλειφθεί -μετά από δυο παρατάσεις της προθεσμίας συμμόρφωσης με την κοινοτική οδηγία περί διαχείρισης των απορριμμάτων- έως τα τέλη του 2010, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.


Σήμερα εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 250 ανεξέλεγκτες χωματερές και απομένουν λίγες ημέρες μέχρι το τέλος του έτους για να εναρμονιστούμε με την προθεσμία υλοποίησης της κοινοτικής οδηγίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση επίκεινται βαρύτατες καταδικαστικές αποφάσεις με υψηλά πρόστιμα που φτάνουν τα 34.000 ημερησίως για κάθε ενεργό ΧΑΔΑ, από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.


Μάλιστα, πρόστιμα ενδέχεται να επωμιστούμε και για τους ανενεργούς ΧΑΔΑ, η αποκατάσταση των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί (ο συνολικός αριθμός τους φτάνει τους 450, εκ των οποίων οι μισοί βρίσκονται στην Πελοπόννησο) με αποτέλεσμα το ημερήσια επιβάρυνση να εκτινάσσεται συνολικά στα 23.800.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των εν ενεργών χωματερών.


Η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών Τίνα Μπιρμπίλη εξέφρασε την απαισιοδοξία της για τη δυνατότητα της χώρας μας να αποφύγει τα πρόστιμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι αμφίβολο εάν θα γλιτώσουμε τα πρόστιμα για τις χωματερές»


Ένα άλλο πρόβλημα σε εκκρεμότητα είναι ότι η Επιτροπή έχει απευθύνει στην Ελλάδα εδώ και δυο χρόνια, τελική γραπτή προειδοποίηση (αιτιολογημένη γνώμη) σχετικά με την ακατάλληλη λειτουργία του ΧΥΤΑ στη Φυλή. Ο ΧΥΤΑ παραμένει ανοικτός παρόλο που η Νομαρχία Δυτικής Αττικής αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια λειτουργίας, διότι τα απόβλητα δεν καλύπτονται κατάλληλα στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, ενώ παρατηρείται έλλειψη ασφαλείας στον χώρο (εύκολη πρόσβαση σε ανθρώπους και ζώα, απουσία δικτύου συλλογής όμβριων υδάτων και κίνδυνος πυρκαγιών κ.ά.).


Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφασή της έχει αναστείλει προσωρινά τη χρηματοδότηση για την κατασκευή των ΧΥΤΑ Κερατέας, Φυλής και Γραμματικού στην Αττική, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής.


Και αυτό διότι θεωρεί αδικαιολόγητη την καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους καθώς και τη συνεχιζόμενη παραβίαση της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας, όπως για παράδειγμα την προεπεξεργασία των απορριμμάτων.


Παράλληλα, παραμένει προς υλοποίηση η μελέτη σκοπιμότητας η οποία υπέδειξε την κατασκευή 4 νέων εργοστασίων σύγχρονης τεχνολογίας (δύο στη Φυλή, ένα στο Γραμματικό και ένα στην Κερατέα) και στο στάδιο οριστικής μελέτης βρίσκεται η κατασκευή 3 εργοστασίων κομποστοποίησης (ένα στη Δυτική Αττική και δύο στην Ανατολική Αττική).


Συνολικά έχουν κατασκευασθεί παραπάνω από 76 Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, στην Αττική μόνον ένας, ενώ 20 βρίσκονται σε διάφορα στάδια κατασκευής, άλλοι 27 περιλαμβάνονται στους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), ενώ άλλοι…παραμένουν στα χαρτιά.


Σε ό,τι αφορά το θέμα της επεξεργασίας των απορριμμάτων που θα επιτρέψει τη μετατροπή των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, σε επίπεδο Μονάδων Επεξεργασίας, αυτή τη στιγμή λειτουργούν τρία εργοστάσια Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης στα Άνω Λιόσια, στην Καλαμάτα και στα Χανιά, ενώ τον Απρίλιο ολοκληρώθηκαν 2 Μονάδες Επεξεργασίας στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Κεφαλλονιά.


Μια ανεξέλεγκτη χωματερή μολύνει ούτως ή άλλως τον υδροφόρο ορίζοντα με τοξικά μέταλλα και την ατμόσφαιρα με επικίνδυνες χημικές ουσίες (διοξίνες, κάδμιο, υδροχλώριο κ.ά.). Οι χωματερές παράγουν αέρια απόβλητα, με κύριο συστατικό το μεθάνιο. Αυτό σημαίνει αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, εκρήξεις, αναφλέξεις και πυρκαγιές , που απειλούν τις γύρω περιοχές. Μια χωματερή που δέχεται απορρίμματα 1.000.000 κατοίκων, παράγει το χρόνο αέρια απόβλητα που ισοδυναμούν με 820.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.


Επίσης, οι ανεξέλεγκτες χωματερές προκαλούν επιδημιολογικές εξάρσεις στις γύρω περιοχές και οι τοξικές ουσίες, που εκλύουν, προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα. Μελέτες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που έγιναν σε τρόφιμα από περιοχές, κοντά σε χωματερές, έδειξαν συγκεντρώσεις διοξινών 12 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια στο λάδι, εννέα φορές στα αυγά και μιάμιση φορά το γάλα.


Δεν είναι τυχαίο ότι σε έρευνες που έχουν γίνει στους κατοίκους παρακείμενων οικισμών καταγράφεται αύξηση των καρκινογενέσεων και των αναπνευστικών προβλημάτων.


Produced by