13
ΔΕΚ

«Γολγοθάς» μετακινήσεων για τους Αθηναίους(upd)


Μία εξαιρετικά δύσκολη εβδομάδα ξεκινά για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, καθώς από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στα μέσα μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, τα μέσα μεταφοράς τραβούν χειρόφρενο σήμερα, από τις 11:00 έως τις 17:00, ενώ οι εργαζόμενοι κήρυξαν 24ωρη απεργία στις δημόσιες συγκοινωνίες, για αύριο Τρίτη. Για την Τετάρτη και την Πέμπτη, τα Σωματεία των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες θα ανακοινώσουν αργότερα σήμερα τις αποφάσεις τους για την πορεία των κινητοποιήσεων.

Παράλληλα, τα δημόσια μέσα μεταφοράς θα παραμείνουν ακινητοποιημένα την Τετάρτη, κατά τη γενική απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ .

Δυσκολίες θα αντιμετωπίσει το επιβατικό κοινό και στις μετακινήσεις με τα τρένα και τον Προαστιακό, λόγω των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, αντιδρώντας στο σχέδιο εξυγίανσης του Οργανισμού.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, ενώ στάσεις εργασίας έχουν εξαγγείλει τα σωματεία του ΟΣΕ και για αύριο Τρίτη. Ακινητοποιημένα θα μείνουν τα τρένα και ο Προαστιακός στη γενική απεργία της Τετάρτης, αλλά και την Πέμπτη, λόγω 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.

Ο απεργιακός «χάρτης» της τρέχουσας εβδομάδας

Με μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν τα συνδικάτα στη δημοσιοποίηση των κυβερνητικών προθέσεων για την κατεύθυνση των αλλαγών σε εργασιακές σχέσεις και ΔΕΚO.

Αρχής γενομένης από σήμερα ξεκινούν οι κινητοποιήσεις που σηματοδοτούν μία εβδομάδα ταλαιπωρίας με τις αστικές συγκοινωνίες να υπολειτουργούν, τις δημόσιες υπηρεσίες να κατεβάζουν ρολά, τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες να σέρνουν τον «απεργιακό χορό» στον τραπεζικό κλάδο, την ενημέρωση να λείπει λόγω της απεργίας των δημοσιογράφων και την κυκλοφορία των οχημάτων, ειδικά στο Κέντρο της Πρωτεύουσας, να καθίσταται τουλάχιστον προβληματική λόγω των πολλών συλλαλητηρίων

Ποιοι απεργούν

Σήμερα αλλά και τις επόμενες ημέρες τα περισσότερα αν όχι όλα υποκαταστήματα και υπηρεσίες της Αγροτικής Τράπεζας δεν θα ανοίξούν τις πόρτες τους για το κοινό αφού ο Σύλλογος Εργαζομένων έχει προκηρύξει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις ως αντίδραση στη συρρίκνωση κατά 35% του ενεργητικού της τράπεζας και στη μείωση των αποδοχών κατά 10%.
Για σήμερα στάση εργασίας (11:00 έως 17:00) έχουν κηρύξει και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες οι οποίοι αντιδρούν στις περικοπές που έχουν εξαγγελθεί και τους αφορούν.

Για την Τρίτη η ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει 3ωρη παναττική στάση εργασίας (πιθανότατα θα ακολουθήσει και η ΑΔΕΔΥ) ενώ ταυτόχρονα διοργανώνεται από τους συνδικαλιστές και συλλαλητήριο για τις 13:00 στο Σύνταγμα. Παράλληλα αύριο εκκινεί και η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχει προκηρύξει η ΟΤΟΕ και αφορά στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου.

Γενική Απεργία

Η κορύφωση των απεργιακών κινητοποιήσεων έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου όπου οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη γενική απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που σημαίνει ότι η χώρα θα κατεβάσει ρολά με τις δημόσιες υπηρεσίες όπως και μεγάλα τμήματα του ιδιωτικού τομέα να υπολειτουργούν.

Τέλος οι δημοσιογράφοι που θα συμμετάσχουν στη γενική απεργία της Τετάρτης (που σημαίνει ότι την ίδια ημέρα δεν θα υπάρξουν ηλεκτρονικές ειδήσεις ενώ την Πέμπτη δεν θα κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες) έχουν προκηρύξει 48ωρή απεργιακή κινητοποίηση για την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο με στόχο να μην κυκλοφορήσουν εφημερίδες στη μεγάλη αγορά του Σαββατοκύριακου.Produced by