14
ΔΕΚ

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα


Με διήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων απαντούν τα συνδικάτα στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις ΔΕΚΟ που προωθεί η κυβέρνηση. Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν σήμερα, Τρίτη, με στάση εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και συλλαλητήριο στη μία μετά το μεσημέρι στο Σύνταγμα και θα κορυφωθούν την Τετάρτη, με την πανελλαδική πανεργατική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και μεγάλη συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως.

Από τις διήμερες κινητοποιήσεις θα τραβήξουν χειρόφρενο όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα στον χώρο της Υγείας, στις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και στη λειτουργία των Δικαστηρίων και των τραπεζών.

Στο μεταξύ τα προβλήματα στις μετακινήσεις που ξεκίνησαν την Κυριακή στην Αθήνα, θα κλιμακωθούν από αύριο Τρίτη έως και την Πέμπτη, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, που κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους στο νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει μειώσεις μισθών και μετατάξεις προσωπικού στο πλέγμα των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Αύριο Τρίτη δεν θα κινηθεί κανένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Στον ΟΣΕ, τα τρένα ουσιαστικά δεν θα κινηθούν, καθώς τα σωματεία των εργαζομένων έχουν εξαγγείλει τρίωρες στάσεις εργασίας σε διαφορετικές ώρες, που καλύπτουν σχεδόν όλο το 24ωρο.Την Τετάρτη, ημέρα της γενικής απεργίας, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί, έως τις 9 το βράδυ και το Μετρό και ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, προκειμένου να μεταφέρουν τους εργαζόμενους στο κέντρο της Αθήνας, όπου θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο συλλαλητήριο.Την ίδια ημέρα, ακινητοποιημένα θα μείνουν οι τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού, ενώ οι ταξιτζήδες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργία με 4ωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Παράλληλα, το Σωματείο των ΤΑΧΙ αποφάσισε, φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης να μην εισπράττουν τα ΤΑΧΙ δώρο Χριστουγέννων, όπως κάθε χρόνο.

Για την Πέμπτη τα σωματεία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προσανατολίζονται σε νέα 24ωρη απεργία. Την ίδια ημέρα, τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός θα μείνουν ακινητοποιημένα, αφού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών έχει ήδη εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

Ενδεικτικό του αναβρασμού που επιρκατεί στον κλάδο είναι ότι το απόγευμα της Δευτέρας, εργαζόμενοι στον ΟΣΕ κατέλαβαν το Μέγαρο του Οργανισμού στην Αθήνα, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος στην περιοχή. Άλλοι εργαζόμενοι μπλοκάρισαν τα τρία μεγάλα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ, στο Ελληνικό, την Ανθούσα και το Ρούφ και δεν επιτρέπουν την έξοδο των λεωφορείων αντιδρώντας στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον κλάδο αλλά και γενικότερα στα εργασιακά.

Με προσωπικό ασφαλείας θα κυκλοφορήσουν την Τετάρτη τα λεωφορεία και στη Θεσσαλονίκη, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων του στην πανελλαδική απεργία.

Προβλήματα από την απεργία της Τετάρτης θα προκληθούν και στις αερομεταφορές καθώς στην πανελλαδική κινητοποίηση συμμετέχουν και οι υπάλληλοι της ΥΠΑ και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.Ετσι περισσότερες από 140 πτήσεις της Olympic Air, δεν θα πραγματοποιηθούν και σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, ματαιώνονται όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις της γα το εσωτερικό και το εξωτερικό.Η Aegean Airlines ανακοίνωσε επίσης την ματαίωση όλοων των πτήσεων της για την Τετάρτη αλλά και την αλλαγή στην ώρα αναχώρησης πολλών πτήσεων της Τρίτης 14ης Δεκεμβρίου και ειδικότερα, στα δρομολόγια Αθήνα-Λονδίνο μετ' επιστροφής, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Αθήνα-Μιλάνο μετ' επιστροφής και Αθήνα-Τελ Αβίβ μετ' επιστροφής.Στον χώρο της Υγείας, με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν από σήμερα Δευτέρα τα ιατρεία του ΙΚΑ , καθώς οι γιατροί πραγματοποιούν 48ωρες απεργίες, 13 και 14 Δεκεμβρίου αλλά και στις 16 και 17 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, το προσωπικό του ΙΚΑ αναμένεται να λάβει μέρος και στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου.Την Τετάρτη με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία καθώς στην πανελλαδική απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ οι οποίοι απαιτούν να δοθεί «τέλος στον κατήφορο και την απαξίωση του ΕΣΥ» με «αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής».

Στην απεργία συμμετέχει και η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), διεκδικώντας προσλήψεις και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Την Τετάρτη απεργούν επίσης και οι 14.500 οδοντίατροι ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και στα νοσοκομεία, εκφράζοντας, την αγανάκτησή του για την «παντελή έλλειψη του κοινωνικού κράτους» και τα νέα φορολογικά μέτρα.

Συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης αποφάσισε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Στο απεργιακό χορό συμμετέχουν και οι τραπεζοϋπάλληλοι, με 48ωρη πανελλαδική απεργία, την Τρίτη και την Τετάρτη, που έχει κηρύξει ο ΟΤΟΕ.

«Να αντισταθούν στα σχέδια αποδόμησης του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της χώρας, τα οποία, με πρόφαση την τρόικα, προωθεί η κυβέρνηση» συμμετέχοντας στην απεργία της Τετάρτης καλεί τους διπλωματούχους μηχανικούς ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χρήστος Σπίρτζης.

Στην στάση εργασίας της Τρίτης συμμετέχει και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας η οποία έχει επεκτείνει την κινητοποίηση σε όλα τα λιμάνια, όπου εργάζονται μέλη της, και την Τετάρτη οι λιμενεργάτες συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία.

Στην τρίωρη στάση εργασίας της Τρίτης συμμετέχει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και η ΟΜΕ-ΟΤΕ. Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ θα συμμετάσχουν και στην γενική απεργία της Τετάρτης.

Προβλήματα και στη λειτουργία των δικαστηρίων θα παρουσιαστούν αύριο Τρίτη καθώς στη στάση εργασίας συμμετέχει και η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων ενώ μεθαύριο Τετάρτη, τα δικαστήρια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της απεργίας.

Τέλος στην πανεργατική απεργία της Τετάρτης συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον Τύπο ενώ οι δημοσιογράφοι θα απεργήσουν και την Παρασκευή και το Σάββατο.

Produced by