16
ΔΕΚ

Η επόμενη ημέρα της 24ωρης Γενικής Απεργίας


Με τους εργαζομένους στα αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να συνεχίζουν και σήμερα τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους (που σημαίνει περάν των άλλων μεγάλή ταλαιπωρία όσων θέλουν να μετακινηθούν εντός της πρωτεύουσας),τα συνδικάτα προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους… Από την άλλη η χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση ήταν αν μη τι άλλο επιτυχημένη.

Μάλιστα κάποιοι εκ των συνδικαλιστών των ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν ως μεγαλειώδη τη χθεσινή συγκέντρωση και πορεία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών περισσότεροι από 40.000 ανθρώπων αψήφησαν το κρύο και τη βροχή και διαδήλωσαν κατά των κυβερνητικών μέτρων. Από την άλλη η αστυνομία εκτιμά τον αριθμό των διαδηλωτών σε περίπου 15.000 κάτι που δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Παρότι η αγορά, εξαιτίας κυρίως του πολυκερματισμού της σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις δούλεψε, εντούτοις στους μεγάλους κλάδους της ιδιωτικής οικονομίας, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγάλή. Αναλυτικότερα η συμμετοχή στην απεργία, όπως ανακοίνωσε η εργατική Συνομοσπονδία, ανήλθε στο 100% στα ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ, τα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, τον ΟΛΠ, τα ΛΙΜΑΝΙΑ, την ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ και την COCA COLA ενώ ξεπέρασε το 90% στις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες και τις ΔΕΚΟ . Από την άλλη η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για σχεδόν καθολική αποχή των δημοσίων υπαλλήλων από την υπηρεσία τους.

Τι μέλλει γενέσθαι

Από σήμερα, τα συλλογικά όργανα των συνδικάτων, βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση προκειμένου να εκτιμήσουν τις εξελίξεις και να καθορίσουν τα επόμενα βήματα τους. Σε κεντρικό επίπεδο η διοίκηση της ΓΣΕΕ φαίνεται να προκρίνει τη μετατόπιση της αντιπαράθεσης σε κλαδικό επίπεδο παρότι δεν αποκλείεται κάτω και από την πίεση της ΑΔΕΔΥ να υπάρξει και νέος γύρος γενικών απεργιών. Ενδειτική προς τούτο είναι η επισήμανση του οργανωτικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, Βαγγέλη Μουτάφη, ότι «η κυβέρνηση νομοθέτησε την σύγκρουση και θα την έχει»… «Οι εργαζόμενοι», πρόσθεσε, «έδωσαν αυτό που είχαν, τώρα θα δώσουν αγώνα».
Produced by