19
ΔΕΚ

Έφυγε από την ζωή ο Σκιόπα


Έφυγε από τη ζωή χθες το βράδυ από καρδιακή ανακοπή ο Τομάζο Πάντοα - Σκιόπα, πρώην υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας και σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Σκιόπα διετέλεσε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας (2006-08) και πρόεδρος της Υπουργικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (2007-2008). Ήταν πρόεδρος της Notre Europe, πρόεδρος του Promontory Financial Group της Ευρώπης και μέλος της Ομάδας των Τριάντα.
Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Bocconi Luigi στο Μιλάνο και είχε MSc από το Massachusetts Institute of Technology. Το 1998-2005 ήταν μέλος της πρώτης Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον θάνατο του Τομάζο Σκιόπα αφού εξέφρασε την λύπη του για την αιφνίδια απώλεια του Τομάζο Πάντοα-Σκιόπα τον χαρακτήρισε εξαιρετικό άνθρωπο και λαμπρό επιστήμονα, σημείωσε: «Είχα την τύχη να τον γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί του. Θέλησε σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα να συμπαρασταθεί και έμπρακτα. Ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά στην πρότασή μου, πριν από λίγους μήνες, να συνεργαστούμε στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την μεγάλη και πρωτόγνωρη κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες. Γνώριζε καλά ότι η κρίση που ξεκίνησε στην Ελλάδα είχε διαστάσεις Ευρωπαϊκές. Και συνέβαλε στις προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα σε πρόσφατες Συνόδους Κορυφής για την αντιμετώπιση μιας γενικευμένης οικονομικής κρίσης».


Produced by