20
ΔΕΚ

Εβδομάδα ταλαιπωρίας για το επιβατικό κοινό(upd)


Δεν ισχύει σήμερα ο δακτύλιος, σύμφωνα με απόφαση της τροχαίας, καθώς ξεκινά άλλα μια εβδομάδα των Παθών για τους Αθηναίους, εν μέσω μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων από τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στην απόφαση αυτή, συνετέλεσαν και οι αντιδράσεις του εμπορικού συλλόγου, καθώς ενόψει Χριστουγέννων και εορτών δεν θα κινηθεί η αγορά, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το επιβατικό κοινό στις μετακινήσεις του.


Σήμερα,
κυκλοφορούν μόνο τα λεωφορεία μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα, τραμ, μετρό , ΗΣΑΠ, τρόλεϊ και Προαστιακό, πραγματοποιούν 24ωρη απεργία .

Αύριο Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου, το πρόγραμμα κινητοποιήσεων περιλαμβάνει στάση εργασίας, 12 με 4 μμ για τα λεωφορεία, και 11 πμ με 4 μμ για τα μέσα σταθερής τροχιάς και τα τρόλεϊ. Οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό σιδηρόδρομο αποφάσισαν να αναστείλουν την προγραμματισμένη για αύριο 24ωρη απεργία τους. Αντί της κινητοποίησης αυτής θα πραγματοποιήσουν πεντάωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ακολουθώντας τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.

Την Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου, ημέρα ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, όλα τα μέσα θα ακινητοποιηθούν, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες.

Την Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου, τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ τα άλλα μέσα μεταφοράς θα μείνουν ακινητοποιημένα.

Την Παρασκευή, παραμονή των Χριστουγέννων, τα λεωφορεία θα ακινητοποιηθούν 12 με 4 μμ και τα μέσα σταθερής τροχιάς και τα τρόλεϊ 11 πμ με 4 μμ.


ΕΒΕΑ και ΓΣΕΒΕΕ ζητούν αναστολή των απεργικων κινητοποιήσων

Αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς ζητάει ο επιχειρηματικός κόσμος, τουλάχιστο για τις 10 ημέρες των εορτών.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:«Για μία ακόμη φορά οι επιχειρήσεις και οι πολίτες αυτής της χώρας είναι τα παράπλευρα θύματα της διαμάχης της κυβέρνησης με τις συντεχνίες. Η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι πρέπει επιτέλους να κυβερνήσει προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της και αφήνοντας κατά μέρος την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού, για να καλύψει την δική της ανεπάρκεια.

Και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες αλλά και γενικότερα στις ΔΕΚΟ , όμως, οφείλουν να κατανοήσουν και αυτοί ότι τα προβλήματα των Δημόσιων Επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται πρέπει να επιλυθούν καθώς έχουν γίνει πλέον αβάσταχτα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.Τους καλούμε να σταματήσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που δίνουν τη χαριστική βολή στη χειμαζόμενη αγορά».

Επιστολή έστειλε η ΓΣΕΒΕΕ προς τις ομοσπονδίες και τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς κάνοντας έκκληση για αναστολή των κινητοποιήσεων για το επόμενο τουλάχιστον 10ημερο.

Αναλυτικά στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει:"Αναγνωρίζουμε την διεκδίκηση και αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων στις συγκοινωνίες ως αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα τους. Αντιλαμβανόμαστε επίσης, και το ότι με τις απεργιακές κινητοποιήσεις υπάρχει και επιπρόσθετη οικονομική ζημιά για τους εργαζόμενους του κλάδους σας.

Πρέπει όμως να αντιληφθείτε και εσείς ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (εργοδότες και εργαζόμενοι) κινδυνεύουν να χάσουν την ίδια την δουλεία τους, εκτός από τις μειώσεις αποδοχών τους, και οι μικρές ιδιαίτερα επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο ΑΝ δεν υπάρξει η δυνατότητα, ιδιαίτερα τώρα την εορταστική περίοδο, να ενισχυθούν τα έσοδα τους. Όσο αυτό βέβαια είναι δυνατόν υπό τις παρούσες συνθήκες βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

Η έλλειψη δυνατότητας χρησιμοποίησης των συγκοινωνιών στο λεκανοπέδιο Αττικής - σε συνδυασμό με το κυκλοφοριακό χάος που δημιουργείται - από το καταναλωτικό κοινό, με το όποιο υπόλοιπο εισοδήματος προς κατανάλωση του έχει απομείνει, ιδιαίτερα τώρα, το τελευταίο 15νθήμερο του έτους, όπου πραγματοποιείται και το σημαντικότερο ποσοστό του ετήσιου τζίρου των μικρών ιδίως επιχειρήσεων αποτελεί καταστροφική εξέλιξη.

Σημειωτέων ότι την ίδια περίοδο καλούνται οι επιχειρήσεις να καταβάλουν 2 μισθούς (δώρο + μηνιαία αποδοχή) και βέβαια διπλές ασφαλιστικές εισφορές.

Κάνουμε έκκληση τουλάχιστον για τις επόμενες 10 ημέρες να μην επιμείνετε σε μορφές κινητοποίησης που αφαιρούν την δυνατότητα πρόσβασης των καταναλωτών προς τις τοπικές αγορές. Όχι μόνο λόγω έλλειψης συγκοινωνιών αλλά και του κυκλοφοριακού χάους που δημιουργείτε. Επιλέξτε άλλο τρόπο κινητοποιήσεων ειδικά για τις επόμενες 10 ημέρες.

Σημειωτέων ότι με το κυκλοφοριακό χάος που δημιουργείται διευκολύνετε την ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση πολιτών προς τα νέα “ασφαλή” περιφερειακά “λιμάνια” του καταναλωτισμού, τα εμπορικά κέντρα τύπου Mall.

Εθίζεται δε, σταδιακά ο καταναλωτής να αποφεύγει τις ανοικτές τοπικές αγορές - εμπορικούς δρόμους και περιοχές καταφεύγοντας στις ήσυχες και εύκολα προσβάσιμες νέες αυτές αγορές.

Αποτέλεσμα και η συρρίκνωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων των τοπικών αγορών με συνέπεια και την απώλεια θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με την Eurostat το 58% του εργατικού δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα απασχολείται σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 10 άτομα προσωπικό. Ελπίζουμε να ανταποκριθείτε στην αγωνιώδη έκκληση που σας απευθύνουμε".

Αρχίζουν οι μετατάξεις στον ΟΣΕ

Σήμερα αρχίζει η μετάταξη 16.000 εργαζομένων στον ΟΣΕ η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου, θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου για περίπου 2.000 άτομα

Οι κενές θέσεις που καταγράφηκαν, ξεπερνούν τις 7.500 , και αφορούν δήμους, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία. Οι μετατάξεις γίνονται με επιλογή του υπαλλήλου, αν υπάρχει κενή θέση η ανάγκη, και γίνεται σε φορέα υπηρεσίας με νομό επιλογής.Produced by