22
ΔΕΚ

Ακόμη μια ημέρα ταλαιπωρίας για το επιβατικό κοινό


Χειρόφρενο τραβούν και σήμερα για 24 ώρες τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ σήμερα είναι η προγραμματισμένη η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς αντιδρούν στις αλλαγές στην οργανωτική και εργασιακή δομή των αστικών συγκοινωνιών που προωθεί το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Χάρης Τσιόκας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και επίταξης των εργαζόμενων σε περίπτωση που κλιμακωθούν περαιτέρω οι κινητοποιήσεις τους, καθώς πληθαίνουν οι αντιδράσεις, κυρίως από τον εμπορικό κλάδο, ο οποίος δέχεται σημαντικό πλήγμα.


Τα τρένα του ΟΣΕ ακινητοποιούνται εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Αύριο  Πέμπτη, τα λεωφορεία θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και το μετρό , ο ηλεκτρικός και το τραμ από τις 9 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Τέλος, την Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων, όλα τα μέσα μεταφορά θα κινηθούν κανονικά, εκτός από τα λεωφορεία τις μεσημεριανές ώρες, λόγω γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.3ωρη Παννατική στάση εργασίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Τρίωρη παναττική στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, από τις 12 έως τις 3 μετά το μεσημέρι, και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 13:00 στο στην πλατεία Συντάγματος, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται εναντίον των οικονομικών μέτρων ενώ στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τη δράση και τους αγώνες τους, όσο θα συνεχίζονται οι άδικες και σκληρές πολιτικές.

Στη στάση θα συμμετάσχουν και οι μόνιμοι και δόκιμοι λιμενεργάτες του ΟΛΠ, οι επόπτες και αρχιεργάτες του Οργανισμού, καθώς και τα μέλη της (ΟΜ.Υ.Λ.Ε), και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ .

Στάση εργασίας στους ΟΤΑ

Σήμερα, από τις 11 το πρωί κι έως το τέλος της βάρδιας τους οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα απέχουν από τα καθήκοντά τους μετά την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ να προκηρύξει τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας, με αίτημα την «υπεράσπιση βασικών εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων, που αμφισβητούνται και ανατρέπονται από τις ασκούμενες πολιτικές». Με τη νέα στάση εργασίας αναμένεται διόγκωση του ήδη υπάρχοντος προβλήματος των συσσωρευμένων -εδώ και 20 μέρες- σκουπιδιών στις γειτονιές της πρωτεύουσας. Οι λευκές απεργίες των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ της Φυλής αρχικά, λόγω μη ανανέωσης της σύμβασης των 100 εργαζομένων στον Χώρο και στη συνέχεια οι απεργίες των εργατοϋπαλλήλων, μονίμων και συμβασιούχων, στον δήμο της Αθήνας, δημιούργησαν συνθήκες αποφοράς στη πόλη. Το κλίμα επιβαρύνθηκε από την αιφνιδιαστική απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ ένα 24ωρο πριν, να προχωρήσει σε κατάληψη του ΧΥΤΑ, με αιτιολογία την παραχώρηση του έργου αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Για τον λόγο αυτό το προεδρείο της ομοσπονδίας αποφάσισε κατάληψη των γραφείων Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής ΕΣΔΚΝΑ), φορέα αρμόδιου για τη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου. Από την πλευρά του βέβαια ο ΕΣΔΚΝΑ, δια του προέδρου του και δημάρχου Κηφισιάς, Νίκου Χιωτάκη, απαντά ότι ουδέποτε υπήρξε πρόθεση παραχώρησης της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες, ούτε αποφάσισε κανείς πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων.

Για την ώρα, πάντως, η Αθήνα εξακολουθεί να «πνίγεται» στα σκουπίδια και το εορταστικό κλίμα δεν φαίνεται να πτοεί τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας.Produced by