05
ΙΑΝ

Στο Παρίσι αύριο ο πρωθυπουργός(upd)


Η προσέλκυση γαλλικών επενδύσεων, αλλά και το θέμα έκδοσης του ευρωομολόγου, βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών που έχει στο Παρίσι ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Παπανδρέου, θα μιλήσει αύριο σε ημερίδα του γαλλικού Υπουργείου Οικονομίας και θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν.

Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί συνάντησή του με τον πρόεδρο Σαρκοζί .

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ερζερούμ της Τουρκίας, όπου στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου των Τούρκων πρεσβευτών, θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.


Ομιλία Παπανδρέου σε διεθνές συμπόσιο για την οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη 


Παρουσία του Γάλλου πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα εκφωνήσει αύριο την εναρκτήρια ομιλία στο διεθνές συμπόσιο που οργανώνεται στο Παρίσι, με τίτλο: "Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός".

Μετά την ομιλία του ο κ. Γ. Παπανδρέου, πρόκειται να γευματίσει με το Γάλλο ομόλογό του.

Την πρωτοβουλία της οργάνωσης του Συμποσίου, που είναι διήμερο, έχει ο Ερίκ Μπεσόν, υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Ψηφιακής Οικονομίας.

"Ποια είναι τα νέα μονοπάτια, άγνωστα ή ανεξερεύνητα, που πρέπει να ακολουθήσουμε για μια βιώσιμη ανάπτυξη μακριά από τις κρίσεις που γνωρίσαμε και ποιες οι νέες πρακτικές για τη σταθερότητα των οικονομιών μας" - είναι τα κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τα οποία έχει δομηθεί το διήμερο πρόγραμμα του Συμπόσιου.

Στα τρία στρογγυλά τραπέζια των συζητήσεων έχουν προσκληθεί υψηλόβαθμοι πολιτικοί και εμπειρογνόμωνες από το διεθνή χώρο.

Τα θέματα των τριών στρογγυλών τραπεζών είναι τα ακόλουθα:

- Ποιες είναι οι οικονομικές πολιτικές για τον κόσμο που έρχεται.

"Οι υφιστάμενες οικονομικές πολιτικές βρίσκονται αντιμέτωπες με μία διπλή απαίτηση: να κερδίσουν το χαμένο έδαφος ύστερα από πολλούς μήνες χαμένης ανάπτυξης και, ταυτόχρονα, να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες εκείνες συνθήκες ώστε η μελλοντική ανάπτυξη να είναι επαρκώς ισχυρή και ταυτόχρονα βιώσιμη".

- Πώς να μεταρρυθμίσουμε το διεθνές νομισματικό σύστημα.

"Το σύστημα του Bretton Woods στο οποίο το διεθνές αποθεματικό νόμισμα είναι την ίδια στιγμή και εθνικό νόμισμα δεν μπορεί παρά να αποτελεί πηγή ανισορροπιών. Πώς μπορούμε να εξέλθουμε από αυτή την κάτασταση με μία βιώσιμη λύση; Πώς να τεθεί ένα νέο νομισματικό σύστημα υπό διεθνή και πολυμερή ευθύνη;".

- Για ένα χώρο σταθερότητας και ευημερίας στη Μεσόγειο.

"Ποιές είναι οι νέες εταιρικές σχέσεις που θα πρέπει να αναπτυχθούν στη Μεσόγειο ώστε να απελευθερωθούν οι αναπτυξιακές δυνάμεις της περιοχής; Πώς, ο φαύλος κύκλος όπου η πολιτική εμποδίζει την οικονομία, θα μπορέσει να γίνει ένας ενάρετος κύκλος αλληλεπίδρασης μεταξύ σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας".

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα αναχωρήσει από το Παρίσι το απόγευμα της Πέμπτης.

Produced by