05
ΙΑΝ

Αντιδράσεις για τον φράχτη στον Εβρο


Οξεία κριτική για το φράκτη των 12,5 χλμ. στα χερσαία σύνορα του Έβρου, μεταξύ Νέας Βύσσας και Καστανιών, που ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΥΠΠο), άσκησαν σε συνέντευξη Τύπου η Κίνηση ''Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή'' και η ΑΔΕΔΥ .


Τις δύο οργανώσεις εκπροσώπησαν ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αθηναίων, και η Δέσποινα Σπανού, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Οι δύο αναφέρθηκαν στο μεγάλο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται για το Σάββατο 15 Ιανουαρίου, στις 14.00, στα Προπύλαια, και στη συναυλία που θα ακολουθήσει στις 16.00, στον Άγ. Παντελεήμονα.


Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν και εκπρόσωποι Παλαιστινίων και Αφγανών. Ειδικά οι τελευταίοι δήλωσαν ότι όσο το κράτος αρνείται να αντιμετωπίσει τα δίκαια αιτήματά τους, θα αυξάνονται οι απεργοί πείνας και τα ραμμένα στόματα.


Σε ό,τι αφορά το συλλαλητήριο, η κ. Σπανού διευκρίνισε ότι «δεν αφορά μόνο τους μετανάστες και το φράχτη στον Έβρο. Οι επιθέσεις ενάντια σε όλα τα κοινωνικά στρώματα είναι πολύ μεγάλες. Απλά οι μετανάστες είναι οι πλέον αβοήθητοι. Προσπαθούν να στρέψουν τον Έλληνα εργαζόμενο εναντίον του μετανάστη με το επιχείρημα ότι ο μετανάστης του παίρνει το ψωμί από το τραπέζι . Δεν είναι αλήθεια. Διά στόματος κ. Πάγκαλου στράφηκαν κατά των δημοσίων υπαλλήλων, βάλλοντας στην πραγματικότητα κατά της κοινωνικής συνοχής. Κατά τον ίδιο τρόπο, από την τηλεόραση προσπάθησαν να αποδώσουν τη χαμηλή εμπορική κίνηση την περίοδο των Χριστουγέννων στην απεργία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και πάλι δεν είναι έτσι, διότι πολύ απλά ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Δημιουργείται μεθοδευμένα πόλωση μεταξύ κοινωνικών ομάδων. Όμως, έτσι βάλλεται η κοινωνική συνοχή. Γι' αυτό το συλλαλητήριο είναι η απαρχή μιας σειράς κοινωνικών αγώνων. Για να αποφευχθεί η κατάλυση της κοινωνικής συνοχής στη χώρα», κατέληξε η κ. Σπανού.


Ο κ. Κωνσταντίνου, από την πλευρά του, σημείωσε ότι θα ασκηθεί κάθε δυνατή πίεση ώστε να ματαιωθεί η ανέγερση του φράκτη. «Μια απόφαση ρατσιστική που έχει επιφέρει αντιδράσεις και στα παιδιά επιβιωσάντων Ελλήνων Εβραίων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». «Όταν ακούσαμε για το φράκτη, ξύπνησαν μέσα μας οι μνήμες των στρατοπέδων συγκέντρωσης», φέρεται να είπε στον κ. Κωνσταντίνου εκπρόσωπος εβραϊκής οργάνωσης και συνέχισε: «Μιλάνε για την ανάγκη να εμποδιστεί η είσοδος στη χώρα σε ''λαθρομετανάστες'' όταν πρόκειται για πρόσφυγες που χρήζουν διεθνούς προστασίας, την ίδια που είχαν οι εξόριστοι αντιστασιακοί της δικτατορίας και οι διωγμένοι από το μετεμφυλιακό κράτος».


Ο κ. Κωνσταντίνου επιβράβευσε τη στάση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, και του πρύτανη του ΕΜΠ, Σίμου Σιμόπουλου, που έχουν προσφέρει άσυλο σε καταδιωχθέντες από τις αστυνομικές δυνάμεις αλλοδαπούς από Αφγανιστάν, Ιράν και Παλαιστινίους. Οι συγκεκριμένοι, από τους οποίους άλλοι είχαν κατασκηνώσει έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλοι είχαν κάνει καθιστική διαμαρτυρία έξω από το ΥΠΠο, απομακρύνθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της αστυνομίας με ΜΑΤ στη διάρκεια του Δεκεμβρίου και των εορτών. Επίσης, επιδοκίμασε τη στάση των ιατρών του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, στο οποίο παραμονή Χριστουγέννων είχαν μεταφερθεί διά της βίας έξι απεργοί πείνας με ραμμένα στόματα, που είχαν κατασκηνώσει έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Αν και οι γιατροί έλαβαν προφορική διαταγή από εισαγγελέα να τους ξεράψουν τα στόματα, αρνήθηκαν να το κάνουν αφού δεν απειλούνταν η ζωή των προσφύγων και δεν το επιθυμούσαν οι ίδιοι. Οι ίδιοι απεργοί πείνας συνελήφθησαν εκ νέου όταν επανήλθαν έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες.


Όπως σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνου, στο συλλαλητήριο εκτός από τους εργαζομένους θα συμμετάσχουν φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι του ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Την ίδια ημέρα, θα γίνουν ταυτόχρονα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ειρηνικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από πρεσβείες και προξενεία της Ελλάδας, για τον τρόπο που η χώρα μας διαχειρίζεται εδώ και χρόνια το θέμα των προσφύγων.


Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη δημιουργία φράχτη στον Έβρο υπενθυμίζει ότι «ανάλογα ή και διαφορετικά μέτρα, που έχουν παρθεί στο παρελθόν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ουδέποτε κατάφεραν να λύσουν το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης. Συνεπώς, θα έπρεπε πλέον να γίνει κατανοητό ότι όσο υπάρχουν σε διάφορα σημεία του πλανήτη πόλεμοι, εμφύλιες συρράξεις, ανελεύθερα καθεστώτα, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανέχεια, οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να μεταναστεύουν αναζητώντας προστασία και ένα καλύτερο μέλλον. Κανένας φράχτης, τείχος ή οποιοδήποτε άλλο μέσο δεν πρόκειται να τους αποτρέψει όταν ξέρουν πως αν παραμείνουν στις εστίες τους δεν έχουν μέλλον και δεν μπορούν να επιβιώσουν. Το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει ένας τέτοιος φράχτης είναι να θέσει περισσότερες ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με τη ναρκοθέτηση του Έβρου».


Και καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΕΣΠ: «Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στους «παράνομους μετανάστες» -όπως κακώς επιμένει να τους αποκαλεί και ο κ. υπουργός προκαταβάλλοντας αρνητικά την κοινή γνώμη- εκτός των άλλων, βρίσκονται οικογένειες, ασυνόδευτοι ανήλικοι και άλλες ευάλωτες ομάδες ανθρώπων. Όπως είναι γνωστό, συνήθως τα όποια μέτρα αποτροπής πλήττουν και προκαλούν ατυχήματα στους πιο ευάλωτους. Είναι έτοιμη η Ελλάδα να διαχειριστεί ενδεχόμενες ανθρώπινες απώλειες, για παράδειγμα μικρών παιδιών, που δεν θα καταφέρουν να περάσουν σώα το φράχτη;».

Produced by