07
ΙΑΝ

Οι θάνατοι από το τσιγάρο στην Κίνα είναι πιθανόν να τριπλασιαστούν μέχρι το 2030


Ο αριθμός των θανάτων από το κάπνισμα είναι πιθανόν να τριπλασιαστούν στην Κίνα ως το 2030 εκτός αν ληφθούν δρακόντεια μέτρα, προειδοποιούν κινέζοι και ξένοι ειδικοί σε κοινή τους έρευνα.

Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Κινέζοι μπορεί να πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα, έναντι 1,2 εκατομμυρίων το 2005, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη.

Η Κίνα, μέλος της συνθήκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον αγώνα κατά του καπνίσματος, δεν έχει τηρήσει τη δέσμευση να υιοθετήσει νομοθεσία που απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, αποκαλύπτει η έρευνα. Η τελική ημερομηνία για την υιοθέτηση της νομοθεσίας αυτής είναι η 9η Ιανουαρίου 2011.

"Η καπνοβιομηχανία έχει γίνει η πρώτη από τις επιζήμιες για την υγεία βιομηχανίες", υπογραμμίζεται στην έρευνα, στην οποία αναφέρεται πως η Κίνα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο παραγωγής και κατανάλωσης καπνού.

Οι καπνιστές στην Κίνα υπολογίζονται σε 300 εκατομμύρια περίπου, δηλαδή το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των καπνιστών σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, οι ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα προκαλούν περισσότερους θανάτους στην Κίνα σε σχέση με το AIDS, την φυματίωση, τα τροχαία και τις αυτοκτονίες .

 

Produced by