10
ΙΑΝ

Νέος γύρος κινητοποιήσεων στις συγκοινωνίες


 Νέα ταλαιπωρία αναμένει από σήμερα το επιβατικό κοινό της Αθήνας, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, τη στιγμή κατά την οποία το περίφημο νομοσχέδιο για το νέο οργανωτικό και εργασιακό καθεστώς στις Αστικές Συγκοινωνίες, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αν και πληροφορίες για το περιεχόμενό του βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Για σήμερα Δευτέρα, 10/1/2011 το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων έχει ως εξής:

•  Μετρό και ΗΣΑΠ θα ακινητοποιηθούν 12:00-16:00
 
•Λεωφορεία-Τρόλεϊ και Τραμ στάση εργασίας 11:00-16:00

• Για αύριο και μεθαύριο οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία (ΕΘΕΛ) πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3:30 το απόγευμα. Τις ίδιες ημέρες οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) θα κάνουν στάση εργασίας 11 με 3 το απόγευμα. Και τα δυο μέσα μαζικής μεταφοράς θα ακινητοποιηθούν εντελώς την Πέμπτη, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία .

• Στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ), οι συρμοί θα ακινητοποιηθούν αύριο τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως οι ηλεκτροδηγοί σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την Τετάρτη, και στάση εργασίας 12 το πρωί με 4 το απόγευμα την Πέμπτη.

•Στο Μετρό, οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν σήμερα για την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ το απεργιακό μέτωπο έχει διαρραγεί μετά την απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), να μη συμμετάσχει στο εξής σε στάσεις εργασίας και εξήγγειλαν 24ωρη απεργία για την Πέμπτη. Παράλληλα, προτίθενται να προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, από την ερχόμενη Δευτέρα, εφόσον δεν γίνει δεκτό το αίτημά τους για συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.


Την ίδια ώρα αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων έως και 40%, την οποία επιβεβαίωσε επίσημα η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, διά στόματος του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Σπύρου Βούγια.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο κ. Βούγιας προανήγγειλε ότι από την 1-η Φεβρουαρίου θα ισχύσουν για την Αττική δύο τύποι εισιτηρίων. Ένα το οποίο θα κοστίζει 1,20 ευρώ και θα είναι για μια απλή διαδρομή και ένα που θα στοιχίζει 1,40 για τις συνδυαστικές, με διάρκεια ισχύος τα 90 λεπτά. Κατά 10 ευρώ, δηλαδή από 35 σε 45 αυξάνονται και οι μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Ανάλογη τύχη αναμένεται να έχουν και τα εισιτήρια στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή τις εξαγγελίες αυτές, μέλη της κίνησης πολιτών "Ακρίβεια Στoπ" και "Επιβάτες της Θεσσαλονίκης", πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, προέβησαν σε συμβολική κατάληψη λεωφορείων και προέτρεπαν στο επιβατικό κοινό να μην ακυρώνει τα εισιτήρια.

Produced by