14
ΙΑΝ

Ασφάλεια-Επάρκεια-Τιμές το τρίπτυχο του Κουτσούκου


Στο τρίπτυχο Ασφάλεια – Επάρκεια και Τιμές των αγροτικών προϊόντων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Κουτσούκος, μιλώντας σε αθηναϊκό ραδιοσταθμό.

Ο κ. Κουτσούκος τόνισε ότι τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα διαθέτουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της ποιότητας και της ασφάλειας και δεν έχουν θιγεί από τις διατροφικές κρίσεις που γνώρισε και γνωρίζει η Ευρώπη, όπως η πρόσφατη με τις διοξίνες. Επεσήμανε επίσης, ότι στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες, με βάση το καθεστώς της Ε.Ε., γίνονται φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι ώστε να διασφαλίζεται το καταναλωτικό κοινό.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των αγροτικών προϊόντων παραδέχθηκε το υπερβολικό άνοιγμα των τιμών σε αρκετές περιπτώσεις και τόνισε ότι αυτό οφείλεται στις στρεβλώσεις της αγοράς και στην απουσία διαπραγματευτικής δύναμης και συλλογικής διακίνησης των προϊόντων από τους παραγωγούς, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΥπΑΑΤ και της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, με το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων που θα ψηφιστεί άμεσα, την ιχνηλασιμότητα καθώς και με την συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών, το ΥπΑΑΤ θέλει να διασφαλίσει το εισόδημα του παραγωγού και του καταναλωτή.
Produced by