14
ΙΑΝ

Μετωπική κυβέρνησης - φαρμακοποιών


Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Υγείας με τους φαρμακοποιούς για τις ρυθμίσεις που αφορούν το «άνοιγμα» του επαγγέλματος, καθώς η συνάντηση που είχε νωρίτερα ο Ανδρέας Λοβέρδος με εκπροσώπους του κλάδου επιβεβαίωσε την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Οι φαρμακοποιοί συνεδριάζουν εκτάκτως τη Δευτέρα, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους και, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζονται σε κυλιόμενες 48ωρες απεργίες ως μέσο πίεσης προς το υπουργείο. «Οι φαρμακοποιοί αποφασίζουν πολύμορφες κινητοποιήσεις , η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε το ρόλο μας, τις αποφάσεις μας, την οικονομική συμβολή σας», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου, ενώ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κων. Λουράντος ζήτησε από τους φαρμακοποιούς της Αττικής να κλείσουν τα φαρμακεία, δηλώνοντας ότι θα ανακαλέσει από αύριο τη λίστα με τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Υγείας εμφανίζεται αμετακίνητος στις θέσεις του και ανακοίνωσε τις ρυθμίσεις που θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη.

Οι ρυθμίσεις αφορούν, μεταξύ άλλων:

- Απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού.

- Εξαίρεση μόνο για τις πληθυσμιακές ανάγκες με σκοπό την διασπορά των φαρμακείων και την εξυπηρέτηση του πολίτη (η Ελλάδα ως νησιωτική χώρα γεμάτη από ορεινό όγκο). Το κριτήριο από 1:1500, γίνεται 1:1000

- Πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων για Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο.

Αυτά είναι και τα κύρια «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών, με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών να κάνουν λόγο για «πλήρη εξόντωση των φαρμακείων» και να κατηγορούν την κυβέρνηση ως τη μοναδική υπεύθυνη για την αναστάτωση στο χώρο της Δημόσιας Υγείας.

Produced by