14
ΙΑΝ

Σήμα κινδύνου από τους νέους φαρμακοποιούς


Να ενημερώσουν τον υπουργό Υγείας για τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο τους επιχειρούν τα μέλη του Συλλόγου Νέων Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΝΕ.ΦΑ.), με επιστολή που απέστειλαν προς τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Τα μέλη του συλλόγου, φαρμακοποιοί από όλη την Ελλάδα με κοινό χαρακτηριστικό το νεαρό της ηλικίας, εκφράζουν με την επιστολή τους τις ενστάσεις και τους φόβους τους για τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στον κλάδο.

Ως σημαντικότερο ζήτημα θέτουν τα οφειλόμενα ποσά προς τα φαρμακεία από τα ασφαλιστικά ταμεία, και κυρίως από το Δημόσιο- ΟΠΑΔ. Όπως τονίζουν, «όσο το πρόβλημα αυτό παραμένει άλυτο τόσο συσσωρεύεται και το δημόσιο χρέος , αλλά συγχρόνως αυξάνει σημαντικά το χρηματοοικονομικό μας κόστος, καθιστώντας ιδιαίτερα βαρύ και το οικονομικό φορτίο που επωμιζόμαστε εμείς οι φαρμακοποιοί». Εξηγούν, δε, ότι στην πράξη είναι υποχρεωμένοι:
 
1) εντός 2 μηνών, το πολύ, να εξοφλήσουν στους προμηθευτές τους τα φάρμακα που έχουν αγοράσει για αυτό το διάστημα,

2) κάθε 3 μήνες να αποδίδουν στο κράτος το Φ.Π.Α. και

3) να είναι κάθε μήνα φορολογικά ενήμεροι, ώστε να τους επιτρέπεται να συνεχίζουν να εκτελούν συνταγές και να συναλλάσσονται με τα ταμεία.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών επισημαίνουν ότι «τα παραπάνω στοιχεία αποθαρρύνουν και πλήττουν ακόμα περισσότερο τους νέους φαρμακοποιούς, αφού πολλοί από μας έχουμε τα φαρμακεία μας εδώ και τρία ή τέσσερα χρόνια και ακόμη αποπληρώνουμε αρχικές επενδύσεις και δάνεια».

Για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης, τα μέλη του ΣΥ.ΝΕ.ΦΑ. προτείνουν στο υπουργείο «τη δυνατότητα του συμψηφισμού των οφειλών του Δημοσίου προς τους φαρμακοποιούς, με τον αποδιδόμενο προς το κράτος Φ.Π.Α. εκ μέρους μας ,καθώς και με τον προκαταβαλλόμενο φόρο για το επόμενο οικονομικό έτος , που είμαστε μέχρι τώρα υποχρεωμένοι να καταβάλουμε».

Όπως λένε, «ένας τέτοιου είδους συμψηφισμός, με νομοθετική ρύθμιση, βέβαια,, νομίζουμε πως εκτός του ότι θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει τις τριβές και τα ποικίλα εμπόδια από χρονοβόρες δικαστικές διαμάχες που θα απαιτούνταν διαφορετικά , θα έδινε επιτέλους την οριστική λύση στο πρόβλημα, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά προς όφελος της εθνικής οικονομίας και προσδίδοντας κατ′ επέκταση ανάσα και νέα ώθηση στη φαρμακευτική και όχι μόνο αγορά».

Produced by