17
ΙΑΝ

Εν αναμονή της απόφασης για τις ανεξέλεγκτες χωματερές


Εν αναμονή της απόφασης από την ευρωπαϊκή επιτροπή περιβάλλοντος για τις ανεξέλεγκτες χωματερές που συνεχίζουν να λειτουργούν στη χώρα μετά τη συνάντηση που είχαν οι Υπουργοί εσωτερικών και Περιβάλλοντος κ.κ. Ν. Ραγκούση και Τ. Μπιρμπίλη με τον Επίτροπο Janez Potocnik.

Οι υπουργοί παρουσίασαν τις θέσεις της κυβέρνησης για τη δυνατότητα εφαρμογής των προβλέψεων της οδηγίας και το κλείσιμο όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών, μετά όμως τη λήξη της τρίτης κατά σειράς προθεσμίας που μας είχε δοθεί για να εναρμονιστή η χώρα με την κοινοτική οδηγία, που ήταν η 31 Δεκεμβρίου του 2010.

Ραγκούσης και Μπιρμπίλη , ανέφεραν ότι το 2010 έκλεισαν 96 Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων ενώ μέσα στο 2011 προγραμματίζεται να κλείσουν άλλοι 81 το πρώτο εξάμηνο του 2011, ενώ ιδιαίτερα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου προβλέπεται ο τερματισμός λειτουργίας του συνόλου των 75 ΧΑΔΑ έως τον Σεπτέμβριο του 2011.Να σημειώσουμε ότι το πρόστιμο που θα προκύψει αν δεν πειστούν οι επίτροποι το ημερήσιο πρόστιμο αγγίζει τα 8.500.000 ευρώ.

Σήμερα εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 200-250 ανεξέλεγκτες χωματερές και επίκεινται βαρύτατες καταδικαστικές αποφάσεις με υψηλά πρόστιμα που φτάνουν τα 34.000 ημερησίως για κάθε ενεργό ΧΑΔΑ, από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Produced by