19
ΙΑΝ

Έναρξη διαλόγου για τις αλλαγές στην Εκπαίδευση


Με αποχωρήσεις, διαφοροποιήσεις, αλλά και καλλιέργεια προσδοκιών από την πλευρά της κυβέρνησης, ξεκίνησε χθες επίσημα ο διάλογος για τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, με την πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

Κατά την κήρυξη της έναρξης των εργασιών, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έθεσε το πλαίσιο του διαλόγου από την πλευρά της κυβέρνησης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Παιδεία ή θα γίνει μια εθνική αποστολή στην οποία θα συμμετέχουμε όλοι χωρίς δογματισμούς ή θα αποτύχει». Τόνισε, δε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να «πάμε σε μία εκπαίδευση με στόχους, κόντρα στην ομοιομορφία που είχαμε μέχρι σήμερα», επισημαίνοντας ότι «η διά βίου μάθηση είναι το μεγάλο στοίχημα», καθώς και ότι «ο πρωταγωνιστής στην εκπαίδευση είναι ο εκπαιδευτικός, αλλά το κέντρο της είναι ο μαθητής, ο σπουδαστής, ο φοιτητής».

Το «παρών» στην πρώτη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ έδωσαν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων και των κομμάτων, ωστόσο λίγο μετά την έναρξη των εργασιών αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ , με την εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι «αρνείται να μετατραπεί σε ακροατήριο κυβερνητικού μονόλογου». Από τη συνεδρίαση αποχώρησαν και οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, χαρακτηρίζοντας «προσχηματικό» το διάλογο που γίνεται, αφού, όπως είπαν, έχουν δρομολογηθεί αποφάσεις για τα μεγαλύτερα ζητήματα.

Για την πρώτη συνεδρίαση μόνο αποχώρησε και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, εκδηλώνοντας, όπως είπε, με αυτό τον τρόπο τη συμπαράσταση της Συνομοσπονδίας στην Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ δήλωσε ότι η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών θα συμμετάσχει στον διάλογο, ωστόσο σημείωσε ότι το κείμενο για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν μπορεί να αποτελεί βάση διαλόγου, θέση με την οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καθηγητών ΤΕΙ.
Produced by