19
ΙΑΝ

Κύπρος: Το 2012 θα επιβεβαιωθεί το μέγεθος κοιτασμάτων φυσικού αερίου


Mέχρι το Μάρτιο του 2012 θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις ποσότητες φυσικού αερίου που υπάρχουν στην Κύπρο. Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης,μιλώντας στην Επιτροπή Εμπορίου της κυπριακής Βουλής υποστήριξε ότι η Noble Energy, η αμερικανική εταιρεία που διενεργεί έρευνες για λογαριασμό του Ισραήλ και είναι η ίδια και για την Κύπρο, προχώρησε σε έρευνες και εντόπισε τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου σε γειτονικές "θέσεις", που ανήκουν στο Ισραήλ.

Η Noble, έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στα κυπριακά κοιτάσματα τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013 και η ημερομηνία της έναρξης των γεωτρήσεων θα καθοριστεί τον Φεβρουάριο.

Αναφερόμενος στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τις εταιρείες που θα επιδείξουν ενδιαφέρον για τη διεξαγωγή ερευνών και στις υπόλοιπες "θέσεις" της ΑΟΖ, ο κ. Κασίνης είπε ότι θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των γεωτρήσεων στη "θέση 12".

Ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κύπρος θα μπορέσει να προχωρήσει σε άντληση φυσικού αερίου σε 7 χρόνια, ενώ ανέφερε ότι σύντομα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί και το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Χάρης Θράσου είπε ότι δεν πρόκειται η Αρχή να προχωρήσει στην αγορά φυσικού αερίου, σε τιμή ψηλότερη από τα υφιστάμενα καύσιμα.

Ο κ. Θράσου παρουσίασε τον κλειστό φάκελο με τις εκτιμήσεις για την καλύτερη τιμή του φυσικού αερίου και κάλεσε τους βουλευτές, αν επιθυμούν, να τον ανοίξουν.

Τελικά, συμφωνήθηκε να μην ανοίξει ο φάκελος για να μην προκληθεί ζημιά στη διαπραγμάτευση.
Produced by