25
ΙΑΝ

Φωνές αγωνίας για το θέμα των μεταναστών


Για «απάνθρωπη και εξευτελιστική πραγματικότητα» που βιώνουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που κρατούνται ή διαμένουν στα τμήματα συνοριακής φύλαξης και στα κέντρα κράτησης σε Τυχερό, Σουφλί, Φέρρες και Φυλάκιο Έβρου, κάνουν λόγο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, με επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ζητώντας την προσωπική παρέμβασή του για την άμεση βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν εκεί.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «άντρες, γυναίκες, μωρά, εγκυμονούσες κρατούνται κάτω από πρωτοφανείς για την πολιτισμένη Ευρώπη συνθήκες αθλιότητας. Οι χώροι δεν καθαρίζονται σχεδόν ποτέ. Ο συνωστισμός έχει ως αποτέλεσμα οι, ούτως ή άλλως ανεπαρκείς στον αριθμό τους, τουαλέτες να μην λειτουργούν (...) Είναι αδύνατον για τους κρατούμενους ακόμη και να ξαπλώσουν, κυριολεκτικά στοιβάζονται ο ένας επάνω στον άλλο. Η μυρωδιά είναι αφόρητη. Η θέρμανση λειτουργεί σπάνια, ενώ η θερμοκρασία τον περισσότερο καιρό βρίσκεται πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν αγωνιώδη έκκληση στον πρωθυπουργό να παρέμβει προσωπικά για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, επισημαίνοντας ότι το τείχος δεν αποτελεί λύση και ζητώντας την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων «ώστε να μη μετατραπεί ο Έβρος σε μεσαιωνικό κολαστήριο της Ευρώπης».

Την ίδια ώρα, την αγωνία του για την κατάσταση που επικρατεί μετά την «κατάληψη» του παλαιού κτιρίου της Νομικής Σχολής, στην Αθήνα, από περίπου 300 παράνομους μετανάστες, εκφράζει ο πρόεδρος της Σχολής Θ. Φορτσάκης. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ 99,5», ο κ. Φορτσάκης επισημανε ότι δεν μπορεί να μετατραπεί το πανεπιστήμιο σε κατάλυμα μεταναστών και ζήτησε να βρεθεί ένας χώρος απ' όπου οι μετανάστες θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους. Μάλιστα ο κ. Φορτσάκης άφησε αιχμές κατά της στάσης της κυβέρνησης, που άφησε όπως σημείωσε αυτούς τους ανθρώπους να ξεκινήσουν από την Κρήτη , να διασχίσουν τη μισή Ελλάδα και να φτάσουν στην Αθήνα. «Το κράτος δεν κάνει τη δουλειά του», είπε χαρακτηριστικά.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Θανάσης Νάκος, με ερώτηση που κατέθεσε χθες προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, ενώ σήμερα επανήλθε με νέα επίκαιρη ερώτηση, καταγγέλοντας τον υπουργό για αδράνεια και ζητώντας παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Produced by