25
ΙΑΝ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομων αγοραπωλησιών και υιοθεσιών βρεφών


Οργανωμένο κύκλωμα Ελλήνων και Βουλγάρων που διακινούσε έγκυες γυναίκες από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα και προέβαινε σε αγοραπωλησίες βρεφών και παράνομες υιοθεσίες, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής, μετά από έρευνες που κράτησαν οχτώ μήνες περίπου.

Μετά από συντονισμένες επιχειρήσεις συνελήφθησαν εφτά ατομα στην Ελλάδα και πέντε στη Βουλγαρία ως μέλη της οργάνωσης οι οποίοι κατηγορούνται για αρπαγή ανηλίκου ενώ διερευνάται και η συμμετοχή και άλλων προσώπων στις δραστηριότητες του κυκλώματος.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από πληροφορίες που διαβίβασαν οι βουλγαρικές αρχές μέσω ιντερπόλ στην ελληνική αστυνομία, σύμφωνα με τις οποίες η συγκεκριμένη οργάνωση εντόπιζε γυναίκες ρομά στη Βουλγαρία στους τελευταίους μήνες της κύησης και εκμεταλλευόμενοι την δυσχερή οικονομική τους κατάσταση και την ευάλωτη θέση τους τις έπειθαν να έλθουν στην Ελλάδα, να γεννήσουν και στη συνέχεια τους έπαιρναν τα παιδιά.

Τα μωρά τα παρέδιδαν σε ζευγάρια Ελλήνων τα οποία είχαν εντοπίσει άλλα μέλη της σπείρας αντί του χρηματικού ποσού των 20.000-25.000 ευρώ.

Οσες από τις γυναίκες αρνούνταν να παραδώσουν τα μωρά τους, τους έπαιρναν με τη βία και με πλαστά έγγραφα (ληξιαρκές πράξεις γέννησης κλπ.) προχωρούσαν σε υιοθεσίες.

Οι Ελληνες αστυνομικοί εντόπισαν τον αρχηγό της οργάνωσης ο οποίος μένει στη Φθιώτιδα και τον παρακολουθούσαν εδώ και καιρό. Στο διάστημα της έρευνας εντοπίστηκαν τουλάχιστον 17 γυναικες οι οποίες τον τελευταίο χρόνο μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και γέννησαν σε ελληνικά νοσοκομεία ενώ τα νεογέννητα υιοθετήθηκαν στη συνέχεια από ελληνικές οικογένειες.

Οταν ολοκληρώθηκε η έρευνα έγινε ταυτόχρονη επιχείρηση στην Αθήνα, τη Λαμία και στις βουλγαρικές πόλεις Βάρνα, Μπουργκάς και Γιαπόλ όπου συνελήφθησαν τα μέλη του κυκλώματος και ο αρχηγός στη Λαμία στο σπίτι του οποίου βρέθηκε ένα κοριτσάκι 25 ημερών που είχε αρπάξει με τη βία από την 29χρονη μητέρα του υπήκοο Βουλγαρίας και προοριζόταν προς πώληση.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο το πρωΐ στον εισαγγελέα.

Produced by