26
ΙΑΝ

"Άμεση εκκένωση της Νομικής" ζητά ο πρύτανης


Να εφαρμοστούν οι νόμοι ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο Γραφείο του στη Βουλή.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός και η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης και Άννα Νταλάρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου.


Όπως μεταδίδαμε και νωρίτερα, συνεχίζεται το «πινγκ-πονγκ» ευθυνών μεταξύ κυβέρνησης και πανεπιστημιακών αρχών, για το θέμα της κατάληψης του κτιρίου της Νομικής από περίπου 300 παράνομους μετανάστες.

Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών στέλνουν μήνυμα στις πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών να αναλάβουν τις ευθύνες τους, «όπως αυτές απορρέουν από τον σχετικό νόμο, ο οποίος προβλέπει ότι το πρυτανικό συμβούλιο ζητεί από τη Δικαιοσύνη παρέμβαση σε περίπτωση που τελούνται πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε χώρο όπου ισχύει το πανεπιστημιακό άσυλο».

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται ως απάντηση του υπουργείου στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα το πρωί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Θεοδόσης Πελεγρίνης, κατά την οποία τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, την υφυπουργό Εργασίας Άννα Νταλάρα, το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάνη Σγουρό σε σύσκεψη στο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, το οποίο χαρακτήρισε μεταναστευτικό.

Ο κ. Πελεγρίνης επέκρινε όσους «ιδιοτελώς εκμεταλλεύθηκαν πολιτικά το ζήτημα» και επένδυσαν στην κατάλυση του θεσμού του ασύλου, ενώ ζήτησε την ασφαλή μετάβαση των μεταναστών σε άλλο χώρο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα δυναμικής εκκένωσης της Νομικής Σχολής.


Την ίδια ώρα, πάντως, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες έδωσε εντολή στον προϊστάμενο της Εισαγγελείας Εφετών Αθηνών Ιωάννη Σακελάκο να καλέσει τον κ. Πελεγρίνη, προκειμένου να παράσχει πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με την κατάληψη χώρων της Νομικής.

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το πανεπιστήμιο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, τόνισε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την κατάληψη της Νομικής Σχολής από μετανάστες, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, και ζήτησε την εκκένωση της Νομικής εντός της ημέρας, σε συνεργασία όπως υπογράμμισε, με το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον κ. Πελεγρίνη, η κατάληψη της Νομικής αποτελεί κατάχρηση του πανεπιστημιακού ασύλου και πρέπει να βρεθεί τρόπος για την αποχώρηση των μεταναστών, γι αυτό η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει σήμερα κιόλας την ασφαλή μετάβαση των μεταναστών σε άλλο χώρο, όπου θα μπορεί να γίνει αντικείμενο συζήτησης το πρόβλημά τους.

Άμεση λήψη μέτρων ζητά ο πρωθυπουργός

"Να ληφθούν όλα τα μέτρα και να αποδοθούν οι ευθύνες" ήταν η εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, αναφορικά με το θέμα της κατάληψης της Νομικής από μετανάστες. Την πληροφορία αυτή μετέφερε στους δημοσιογράφους ο ίδιος ο κ. Παπουτσής στο περιθώριο της δεξίωσης που δόθηκε χθες το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή του διπλωματικού σώματος.

Ο υπουργός προσέθεσε ακόμη ότι η ΕΛΑΣ τη "μόνη όχληση" που είχε σήμερα, ήταν από τον αστυνομικό διευθυντή Χανίων προκειμένου να παρεμποδιστεί η επιβίβαση μεταναστών.

Στο Προεδρικό Μέγαρο, επίσης, ο αρχηγός της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως στην προ μηνός δήλωσή του για την ανάγκη κατάργησης του ασύλου δεν έλαβε "ποτέ" απάντηση απ΄την κυβέρνηση. "Σήμερα, όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι η μόνη λύση είναι η κατάργηση του ασύλου, ενός θεσμού που έχει ξεπεραστεί. Πρέπει να καταργηθεί" προσέθεσε.

«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση και κανένα περιθώριο μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής», τόνισε η υπουργός Παιδείας. Η κα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε "εξοργιστικό" το γεγονός «ότι πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία για να υπηρετήσουν και κομματικές σκοπιμότητες, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες» και υπογράμμισε ότι «οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών οφείλουν, ως έχουν εκ του νόμου την πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία».

"Οι Πανεπιστημιακές Αρχές έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Νομική», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής.

«Να συμβάλει άμεσα στην επίλυση του προβλήματος για το οποίο δεν ευθύνεται το Πανεπιστήμιο», καλεί, με ανακοίνωσή της, την Πολιτεία η Κοσμητεία της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.

"Όσοι οδήγησαν τους μετανάστες στη Νομική, τους εκθέτουν περισσότερο στη συκοφάντηση και στις απειλές αντιδραστικών κομμάτων και μηχανισμών, στην κρατική καταστολή και στους εκβιασμούς των κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κάλεσε χθες την κυβέρνηση «να πετάξει έξω από τη Νομική» τους παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στο κτήριο. Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο (ΕΡΑ), ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι «έχουμε μία εισβολή μέσα στο κτήριο της Νομικής» και εκτίμησε ότι οι παράνομοι μετανάστες «έκαναν επίδειξη ισχύος και δυνάμεων».

Ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι ο χώρος που επιλέγουν, αλλά η κραυγή απόγνωσης εκατοντάδων συνανθρώπων μας οι οποίοι αναγκάζονται με οριακό τρόπο να διεκδικήσουν το αυτονόητο: να τους αναγνωριστούν τα δικαιώματά τους, καθώς πολλοί από αυτούς βρίσκονται στη χώρα μας επί πολλά χρόνια, χωρίς χαρτιά".

Οι 250 οικονομικοί μετανάστες στην Αθήνα, που έχουν εγκατασταθεί στο κτίριο της Νομικής Σχολής, και άλλοι 50 στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν από χθες απεργία πείνας, με αίτημα τη "νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και τα ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Έλληνες εργαζόμενους".

Produced by