27
ΙΑΝ

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις


Έντονες διαπραγματεύσεις εκτυλίσσονται για την ειρηνική επίλυση του θέματος   τόσο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μεταξύ του υπουργού, Χρ. Παπουτσή, και εκπροσώπων των μεταναστών, όσο και στο κτίριο της Νομικής, όπου κατέφθασαν πριν από λίγο ο πρόεδρος και μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου.

Εν τέλει, οι μετανάστες έδειξαν να υπαναχωρούν και να δέχονται την μετεγκατάσταση, αλλά υπό όρους.

Τα αιτήματα τους δεν έγιναν όμως δεκτά. Δέχθηκαν να αποχωρήσουν, υπό τις προϋποθέσεις η εγκατάστασή τους και η παραμονή τους στο προτεινόμενο κτίριο να γίνει χωρίς τη συνοδεία αστυνομικών και μαζί τους μέσα στον νέο χώρο να βρίσκονται και οι Κινήσεις Αλληλεγγύης.

Υπό τους νέους όρους, ο ιδιοκτήτης του προτεινόμενου κτιρίου απέσυρε τη συμφωνία παραχώρησης και ξεκίνησε έρευνα αναζήτησης νέου κτιρίου.


Σύσκεψη στη Βουλή

Για την κατάσταση στη Νομική Σχολή επικοινώνησε ο υπουργός εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ στελέχη επικοινώνησαν με όλες τις μεταναστευτικές οργανώσεις επισημαίνοντας ότι το θέμα της κατάληψης είναι «εντοπισμένο γεγονός» και δεν αφορά το σύνολο των μεταναστών της χώρας. Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στη Βουλή.

Τονίζεται ότι δεν γίνονται «ασκήσεις αυταρχισμού» αλλά ακολουθούνται τα όσα προβλέπονται από τους νόμους της συντεταγμένης πολιτείας για το συμφέρον των ελλήνων και των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα.

Στη νομική όπως δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη, εφαρμόζεται αστυνομικό σχέδιο που επικεντρώνεται στην προσπάθεια να βγουν οι μετανάστες αυτοβούλως. 

Η πρυτανεία έχει υποβάλει αίτημα για παρέμβαση της αστυνομίας και έγινε δεκτή. Η παρέμβαση  αναμένεται σύντομα ενώ αυξημένες αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στη Νομική με τις οδούς Σόλωνος και Ακαδημίας. Ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο είναι κλειστός, ύστερα από σχετική εντολή της αστυνομίας και δύο εισαγγελείς βρίσκονται στην Γενική Αστυνομική Διευθύνση Αττικής και ένας βρίσκεται με τις δυνάμεις της Αστυνομίας.

Νωρίτερα, να παραμείνουν στο κτίριο της Νομικής, που κατέλαβαν από την Τρίτη, αποφάσισαν οι μετανάστες, κατά τη συνέλευσή τους, που έληξε πριν από λίγο.


Αργά χθες το βράδυ, και μετά από πολύωρες συσκέψεις των Πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του προεδρεύοντα της Συνόδου των Πρυτάνεων Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, φαίνεται να βρέθηκε λύση στο πρόβλημα των τελευταίων ημερών, καθώς εξασφαλίστηκε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, για να μεταφερθούν οι μετανάστες που βρίσκονται στη Νομική.

Όπως έγινε γνωστό από τον κ. Παπαθεοδώρου, το κτίριο βρέθηκε με τη συμβολή τεσσάρων μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και πληροί όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας. Εάν ευοδωθούν οι συνομιλίες με τους μετανάστες, θα μεταφερθούν σήμερα στο συγκεκριμένο κτίριο.

«Παρά τις αντιξοότητες εξασφαλίσαμε κτίριο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, στο κέντρο της Αθήνας, για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών. Η λύση αυτή κατέστη δυνατή με τη συνεργασία και την αρωγή τεσσάρων μη Κυβερνητικών Οργανώσεων - του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής και της Αποστολής - οι οποίες μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μεριμνήσουν για την εγκατάσταση και την υποστήριξη των μεταναστών στο χώρο αυτό. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εγγυάται την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών στο κτίριο με δικά του μέσα και τη συνδρομή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

"Να εφαρμοστούν οι νόμοι", "να μην καταλυθεί το κράτος δικαίου" και "να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους", ζήτησε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα της κατάληψης της Νομικής από παράνομους μετανάστες. "Δεν είναι στην πρόθεσή μας να ασκήσουμε βία, αλλά δεν θα υποκύψουμε σε βίαιους εκβιασμούς", ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου.Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης, στη Βουλή, ανάμεσα σε ΝΔ και ΛΑΟΣ με τον ΣΥΡΙΖΑ .

Οι πρυτανικές αρχές έχουν, κυρίως, από τον νόμο, την ευθύνη να φυλάσσουν το άσυλο, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης.

Στο μεταξύ, ο Χρ. Παπουτσής τονίζει ότι «το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι έτοιμο να συνδράμει τις Πανεπιστημιακές αρχές, μόνο στο πλαίσιο του νόμου και με παρουσία των εισαγγελικών αρχών, ώστε να εγγυηθεί την ειρηνική και ασφαλή αποχώρηση από το κτήριο της Νομικής».

Να ανακοινώσει άμεσα μέτρα υπέρ των μεταναστών, κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών η Αλ. Παπαρήγα, αλληλεγγύη στους μετανάστες εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας , ενώ πρόταση νόμου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως αυτό ισχύει σήμερα, θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία.

Produced by