28
ΙΑΝ

Έφυγαν από τη Νομική


Σε νεοκλασσικό κτίριο στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα οι μετανάστες που είχαν κάνει κατάληψη της νομικής σχολής. Οπως αναφέρεται μεταξύ των όρων της συμφωνίας που επετεύχθη είναι ότι θα φιλοξενηθούν στο κτίριο όχι για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών, η παρουσία της αστυνομίας θα είναι διακριτική και ο αριθμός των αλληλέγγυων στους μετανάστες περιορισμένος.

«Η κυβέρνηση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα υπερασπιζόμενη την έννομη τάξη και το κράτος δικαίου διασφάλισε την ειρηνική και ασφαλή έξοδο της ομάδας αυτής από το Πανεπιστήμιο και τον τερματισμό της κατάλυσης του ασύλου» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Στο μεταξύ, τα τελευταία χρόνια έρχεται και παρέρχεται με αμείωτη ένταση το θέμα του ακαδημαϊκού ασύλου. Σήμερα, όμως, η αφορμή για την οποία έχει τεθεί το ζήτημα είναι διαφορετική. Καθηγητές των πανεπιστημίων, εξάλλου, σημειώνουν ότι «δύο θέματα "ταμπού", αυτό του ασύλου και εκείνο των μεταναστών έρχονται μαζί για να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα».

Οι εξελίξεις, πάντως, δείχνουν ότι σ΄αυτή τη περίπτωση -ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη- το ακαδημαϊκό άσυλο έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης και σκοπιμοτήτων.

Γ. Ραγκούσης: Καμία νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών

Κατηγορηματικά απέκλεισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης το ενδεχόμενο μεμονωμένων ή μαζικών νομιμοποιήσεων παράνομων μεταναστών, στη σκιά της υπόθεσης των περίπου 300 λαθρομεταναστών που είχαν καταλάβει το κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών, με αίτημα την παροχή ασύλου.
 
Μάλιστα ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι μετά το δεκαπενθήμερο που θα παραμείνουν στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Πατησίων, όπου μετεγκαταστάθηκαν, θα ισχύσει ότι προβλέπει ο νόμος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τους παράνομους μετανάστες.

Ο κ. Ραγκούσης έστειλε αυστηρό μήνυμα και προς τους «υποκινητές» των γεγονότων των προηγούμενων ημερών, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα είναι αυστηρή με όσους υποκίνησαν και οργάνωσαν την κατάληψη, θέτοντας σε κίνδυνο τη χώρα κοινωνικά και οικονομικά» και προειδοποιώντας ότι θα κινηθούν από τον εισαγγελέα οι διαδικασίες, για να αποδοθούν ευθύνες για τα γεγονότα στη Νομική.


Για άθλιες συνθήκες μιλούν τα μέλη της πρωτοβουλίας

Τα μέλη της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης προς τους μετανάστες κατήγγειλαν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο νεοκλασικό κτίριο που παραχωρήθηκε χθες το βράδυ.

Ειδικότερα, όπως υποστήριξε το μέλος της επιτροπής αλληλεγγύης, Πέτρος Γιώτης, «οι μετανάστες και οι αλληλέγγυοι βγήκαν από τη Νομική με ψηλά το κεφάλι. Με πορεία, κουβαλώντας τα υπάρχοντά τους ήρθαμε εδώ για να αντιμετωπίσουμε την αθλιότητα. Ο χώρος που παραχωρήθηκε δεν επαρκεί ούτε για 100 άτομα. Αυτή τη στιγμή οι μετανάστες είναι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, ενώ δεν υπάρχουν ούτε τουαλέτες. Δεν έχει παραχωρηθεί όλο το κτίριο, αλλά μόνο ο πρώτος όροφος και το υπόγειο. Συνολικά 80 άνθρωποι κοιμόντουσαν μέχρι τις 6 το πρωί στην αυλή και μόλις άρχισε να ψιχαλίζει μεταφέρθηκαν σε άλλους χώρους αλληλεγγύης στην Αθήνα».

Produced by