28
ΙΑΝ

Νέο «καμπανάκι» από Κομισιόν για τα κολέγια


Την άμεση τροποποίηση, εντός δύο μηνών, του νόμου για τα κολέγια, που θεσπίστηκε πριν από τρία χρόνια, ζητεί από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απειλώντας τη χώρα μας με νέα παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η απόφαση της Κομισιόν προέκυψε έπειτα από προσφυγή στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ιδιοκτήτη ιδιωτικού κολεγίου που εδρεύει στην Ελλάδα, και σε αυτήν αναφέρεται ότι «οι ισχύοντες κανόνες μπορεί να οδηγήσουν σε στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά», καθώς ο νόμος δημιουργεί αρνητικό αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και στην εσωτερική αγορά της Ελλάδας και περιορίζει τις δυνατότητες των Ελλήνων υποψήφιων σπουδαστών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Κομισιόν, η αδειοδότηση των κολεγίων βάσει της κατάθεσης εγγυητικής επιστολής συγκεκριμένου ποσού δεν δικαιολογείται από κανένα νόμο, ενώ ταυτόχρονα οι όροι λειτουργίας των κολεγίων που αποτελούν παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων αποτελούν ευθύνη των κρατών στα οποία βρίσκονται τα μητρικά ιδρύματα.
 
Ως εκ τούτου, η Κομισιόν κρίνει δηλαδή πως η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιοδοσία να παρέμβει στον τρόπο λειτουργίας ή το πρόγραμμα κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.


Produced by