28
ΙΑΝ

Συνεχίζεται η κόντρα για το άσυλο


Τα ξίφη τους διασταύρωσαν για μία ακόμη φορά κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, με αφορμή τροπολογία που κατέθεσε η Ν.Δ. στη Βουλή για την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος.
 
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει στην πρότασή της η Ν.Δ., το πανεπιστημιακό άσυλο με τη μορφή που έχει σήμερα «δεν διασφαλίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την απρόσκοπτη εκπαίδευση και έρευνα, αλλά δημιουργεί μία “νησίδα” πρόσφορη για την τέλεση κάθε είδους παράνομων πράξεων και, εν τέλει, διευκολύνει και προάγει τις εξωτερικές επεμβάσεις από οποιουσδήποτε εξωπανεπιστημιακούς».
 
Για τους παραπάνω λόγους, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει «το ακαδημαϊκό άσυλο να αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των ΑΕΙ και των εργαζομένων σε αυτά, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει».

Στην τροπολογία γίνεται και ειδική αναφορά στους χώρους που καλύπτει το άσυλο, καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι αφορά «τους χώρους του ΑΕΙ στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα και οι χώροι αυτοί καθορίζονται με απόφαση και ευθύνη της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της συνέλευσης για τα ΤΕΙ».


Η τροπολογία της Ν.Δ. προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία δια του εκπροσώπου της Γιώργου Πεταλωτή τάχθηκε κατά της κατάργησης του ασύλου, σημειώνοντας ότι «υπάρχει σαφές και πλήρες νομικό πλαίσιο και το θέμα είναι αν αυτό εφαρμόζεται». Μάλιστα ο κ. Πεταλωτής θύμισε ότι από τον Μάρτιο πέρσι η κ. Διαμαντοπούλου είχε ζητήσει από τις πρυτανικές αρχές να καθορίσουν τους χώρους όπου ισχύει το άσυλο, ώστε να μην υπάρχει καμία παρέκκλιση.
Produced by