02
ΦΕΒ

Ταλαιπωρία τέλος!


Προκαταρκτική εξέταση, με στόχο να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της παράβασης δικαστικής απόφασης με την πραγματοποίηση της απεργίας στο μετρό , παρά το γεγονός ότι κρίθηκε παράνομη, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.

Η εισαγγελέας διαβίβασε την πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, με την οποία κρίθηκε παράνομη η χθεσινή απεργία στο μετρό, στο Τμήμα Ποινικής Δίωξης της Εισαγγελίας. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του μετρό είχε δηλώσει πως η εταιρεία θα κινηθεί νομικά εναντίον των εργαζομένων που αγνόησαν την απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο έκρινε και τη σημερινή απεργία παράνομη.

Προειδοποιήσεις Ρέππα

«Να σταματήσουν να δείχνουν τη γροθιά τους στην κοινωνία» ζήτησε προ ολίγου ο υπουργός μεταφορών, Δ. Ρέππας από τους απεργούς.

Όπως δήλωσε, το νομοσχέδιο θα προχωρήσει και θα ψηφιστεί. Προειδοποίησε για τις παράνομες απεργίες, πως θα αντιμετωπίσουν τους φορείς της πολιτείας δείχνοντας τους εργαζομένους στο μετρό.

Ο κ. Ρέππας ζήτησε την κατανόηση του επιβατικού κοινού για την ταλαιπωρία των ημερών και υπογράμμισε πως με το νομοσχέδιο κατοχυρώνεται ο χαρακτήρας των αστικών συγκοινωνιών παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν για ιδιωτικοποίηση τους.

Τέλος η ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό από αύριο


Ύστερα από ένα τριήμερο μεγάλης ταλαιπωρίας για το επιβατικό κοινό, αύριο όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα κινηθούν κανονικά, μετά και την αναστολή της προγραμματισμένης για αύριο 24ωρης απεργίας που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί από τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων και εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, η επόμενη κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί είναι την Παρασκευή, με τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ να κάνουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3:30 το απόγευμα, τα τρόλεϊ 11.00-15.00 και τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο να ακινητοποιείται για 4 ώρες από τις 12 το μεσημέρι.

Άδοξα έληξε η συνάντηση Λοβέρδου με τους γιατρούς

Σε μέτρα για να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ , λόγω της απεργίας των γιατρών, κατέληξαν πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν από τη Δευτέρα να απευθύνονται στους 12.500 συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ .

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους γιατρούς, που από χθες έχουν προβεί σε κατάληψη του Υπουργείου, έληξε άδοξα. Οι γιατροί ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου, κάτι που ο υπουργός αρνείται, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να ζητάς από την ελληνική κοινωνία να αυτοκαταργηθεί, αυτό σημαίνει έλλειψη μετριοπάθειας».

Αυτή την ώρα συνεδριάζουν στο ισόγειο του Υπουργείου Υγείας οι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων, προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Αύριο, στις 10 το πρωί, θα έχουν συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Υγείας.Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Την ίδια ώρα, κομφούζιο επικρατεί  και σήμερα στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών, καθώς οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των συνδικαλιστών, θα τις κλιμακώσουν ως άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση, έως ότου ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή, κάτι που πρόκειται να γίνει σε τουλάχιστον 15 μέρες, καθώς δεν συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.


Μάλιστα, ένα νέο στοιχείο, που διαπιστώθηκε στη διαδικασία των κινητοποιήσεων, είναι και αυτό της ανυπακοής στις δικαστικές αποφάσεις. Πρόκειται για τους εργαζόμενους στο Μετρό , οι οποίοι παρά το γεγονός ότι η χθεσινη εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία τους, είχε κηρυχθεί παράνομη από το δικαστήριο, οι συρμοί δεν κινήθηκαν, καθώς, όπως τόνιζαν οι ίδιοι, περιφρούρησαν την απεργία τους, μπλοκάροντας κομβικά σημεία, ώστε να μη μπορούν να κυκλοφορήσουν τα τρένα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα παραμείνουν ακινητοποιημένα τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και το μετρό, ενώ κανονικά θα κυκλοφορήσουν ο προαστιακός και το Τράμ.

Οι εργαζόμενοι κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου για προσχηματικό διάλογο και απευθυνόμενοι στο επιβατικό κοινό που ταλαιπωρείται, αφού ζητούν συγγνώμη, σημειώνουν ότι αγωνίζονται και «κατά των υπέρογκων αυξήσεων στα εισιτήρια».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, όπως δηλώνουν στελέχη του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, δεν σκέφτεται να κάνει χρήση του μέτρου της επίταξης γιατί η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι στη φιλοσοφία της.

Εν τω μεταξύ, παράνομη κρίθηκε η 48ωρη απεργία για 3 και 4 Φεβρουαρίου που είχε κηρύξει η Ομοσπονδία Συλλόγων της Υπηρεασίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Συγκέντρωση στην Ομόνοια πραγματοποιούν σε λίγο οι εργαζόμενοι στα Μ.Μ.Μ όπου σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να αποφασιστεί και πορεία προς τη Βουλή.


Εν τω μεταξύ, όλες τις νομικές δυνατότητες εξετάζει η διοίκηση του Μετρό μετά την αδυναμία λειτουργίας των συρμών χθες, παρά το γεγονός ότι η απεργία που είχαν προκηρύξει οι εργαζόμενοι είχε κριθεί παράνομη από τη δικαιοσύνη.

Όπως δήλωσε, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Εταιρία Λειτουργίας (ΑΜΕΛ) , κ.Σαράντης Μιχαλόπουλος, στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5, ως ενδεχόμενο εξετάζεται η παρέμβαση εισαγγελέα ή ακόμη και αγωγή αποζημίωσης της εταιρίας για τις απώλειες, από την παράνομη απεργία.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν έως και την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, τα ιατρεία του ΙΚΑ, καθώς οι γιατροί του Ιδρύματος, προχωρούν σε δύο 48ωρες κυλιόμενες απεργίες.

Διατεθειμένοι να μείνουν στο υπουργείο μέχρι να συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, δηλώνουν οι γιατροί, που έχουν κάνει κατάληψη στο κτίριο, οι οποίοι ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου "διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία ".

Αντιπροσωπεία των γιατρών (γιατροί του ΙΚΑ, νοσοκομειακοί γιατροί, ελεύθεροι επαγγελματίες) συναντήθηκε αρχικά με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκο Πολύζο, στη συνέχεια με τον υφυπουργό Μιχάλη Τιμοσίδη και τον γραμματέα Δημόσιας Υγείας Αντώνη Δημόπουλο. Ωστόσο οι γιατροί επιμένουν να συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και παραμένουν στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας.

Κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν χθες από το υπουργείο, όταν οι γιατροί που είχαν συγκεντρωθεί επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο και απωθήθηκαν από ομάδα των ΜΑΤ, τραυματίστηκε , η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Βαρβάρα Ανεμοδουρά, η οποία μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό και νοσηλεύεται στην Καρδιολογική Μονάδα του νοσοκομείου. Η κατάστασή της δεν εμπνέει ανησυχία αλλά θα παραμείνει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.


Produced by