04
ΦΕΒ

Μαγκριώτης: "Θα πετύχουμε μειώσεις των διοδίων"


Στη μέση της διαπραγμάτευσης με τις κοινοπραξίες παραχώρησης και τις τράπεζες βρίσκεται το Υπουργείο Υποδομών, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης.

«Συζητάμε τις μειώσεις των διοδίων και θα τις πετύχουμε. Τις συμβάσεις θα τις διορθώσουμε και αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Τώρα συζητούν και οι παραχωρησιούχοι τις αλλαγές», σημείωσε ο κ. Μαγκριώτης.

Διευκρίνισε ότι, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, έχουν τεθεί στο τραπέζι , η δραστική μείωση της τιμής των διοδίων στα τμήματα που είναι υπό κατασκευή, η γενική μείωση των διοδίων στο σύνολο της παραχώρησης του κάθε αυτοκινητοδρόμου, η καθιέρωση εκπτωτικής πολιτικής εκ μέρους των εταιρειών που διαχειρίζονται τα διόδια, αλλά και η διευκόλυνση των τοπικών κοινωνιών με εκπτώσεις και μειωμένες τιμές.

Ο υφυπουργός Υποδομών, υπογράμμισε ότι τα διόδια είναι μέρος της χρηματοδότησης των αυτοκινητοδρόμων και αν συνεχιστούν οι αντιδράσεις και τα κινήματα για μη καταβολή διοδίων, τότε τα έργα κινδυνεύουν να μη γίνουν και θα υπονομευθεί το κύρος της χώρας.

Επανέλαβε ότι οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν κακές και το ΠΑΣΟΚ είχε διαφωνήσει. Σημειώσε, επίσης, ότι με βάση τα προβλεπόμενα από τις συμβάσεις, η κοινοπραξία "Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου", που κατασκευάζει το τμήμα Μαλιακός-Κλειδί, είχε προαναγγείλει αυξήσεις από τον Ιανουάριο, ύψους 33%, αλλά «εμείς τους ζητήσαμε να μη γίνουν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες συμβάσεις, αυξήσεις 20% τώρα και 30% το καλοκαίρι, πρέπει να επιβάλλει και η κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το τμήμα από τις Αφίδνες μέχρι τη Σκάρφια Λοκρίδος.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Κυριακής, 6 Φεβρουαρίου, διοργανώνεται νέο πανελλάδικό άνοιγμα των διοδίων, ενώ την ερχόμενη Τρίτη οι πέντε κοινοπραξίες που κατασκευάζουν τους αυτοκινητοδρόμους παραχώρησης, έχουν προαναγγείλει συνέντευξη Τύπου.


Η κυβέρνηση

Προβληματισμός επικρατεί στη κυβέρνηση καθώς χιλιάδες πολίτες συνεχίζουν να αντιδρούν για τα ακριβά διόδια και τις ανατιμήσεις των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες, ενώ οι κατασκευάστριες των αυτοκινητοδρόμων πιέζουν για την ανάκτηση των χαμένων εσόδων τους «απειλώντας» ακόμα και με εγκατάλειψη των έργων.

Υπό αυτές τις συνθήκες ερμηνεύονται και οι τελευταίες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Υποδομών ότι η Κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για να σταματήσει το – όπως αποκάλεσε- κίνημα των «τζαμπατζήδων», με νομοθετικές πρωτοβουλίες, τασσόμενη εμφανώς κατά των αντιδρώντων.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση επαναφέρει σταθερά το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων με στόχο τη μείωση των διοδίων σε δρόμους που βρίσκονται υπό κατασκευή, χωρίς όμως αποτελέσματα και επιδεινώνοντας περισσότερο τη διαπραγματευτική θέση του ελληνικού δημοσίου, καθώς τώρα οι εταιρείες θα προβάλλουν και την απώλεια εσόδων.


Αρχίζουν οι μηνύσεις για το "Δεν πληρώνω" στα διόδιαΜε μηνύσεις κατά των οδηγών που δεν καταβάλλουν τα διόδια προσανατολίζονται να απαντήσουν οι κοινοπραξίες, που έχουν τη διαχείριση των δρόμων προκειμένου να αποτρέψουν την περαιτέρω επέκταση του φαινομένου και να διασφαλίσουν τα μελλοντικά έσοδά τους.

Μετά τη μηνυτήρια αναφορά της κοινοπραξίας «Νέα Οδό» κατά όσων κατοίκων της βορειοανατολικής περιοχής της Αττικής δεν πλήρωναν τα διόδια, πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι υπόλοιποι παραχωρησιούχοι έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν τα στοιχεία όσων απέφυγαν να πληρώσουν το αντίτιμο και ετοιμάζονται να κινηθούν εναντίον τους ζητώντας υψηλές αποζημιώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, με αίτημά τους προς το υπουργείο στο οποίο επισυνάπτονται φωτογραφίες των πινακίδων οχημάτων των οδηγών που δεν έχουν καταβάλλει τέλη διέλευσης διοδίων,, ζητούν και λαμβάνουν όλες τις πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες.

Εν συνεχεία θα αποστείλουν εξώδικες επιστολές με δικαστικό κλητήρα και σε περίπτωση μη καταβολής των διαπιστωμένων αντιτίμων εντός 15 ημερών, θα αποσταλεί εντολή πληρωμής με την οποία θα υποχρεούται να καταβάλλουν το 20πλάσιο του τέλους διέλευσης και σε περίπτωση μη καταβολής του, τότε θα ακολουθήσει η διαδικασία περί μη πληρωμής γραμματίων και επιταγών και το όνομα του ιδιοκτήτη θα καταγραφεί στον Τειρεσία.

Στο πνεύμα αυτό, ήδη η « Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» που έχει αναλάβει το τμήμα Μαλιακός – Κλειδί, έχει συλλέξει τα δεδομένα για περίπου 600 οδηγούς, ενώ τις προθέσεις τους για τις επόμενες κινήσεις τους αναμένεται να γνωστοποιήσουν οι πέντε εταιρείες (ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε., ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε., ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.) σε κοινή συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιήσουν την προσεχή Τρίτη.

Στο μέτωπο των διοδίων. οι κινητοποιήσεις των επιτροπών που έχουν συσταθεί με πρωτοβουλίες πολιτών εξακολουθούν να πραγματοποιούνται και μάλιστα την ερχόμενη Κυριακή σχεδιάζουν πανελλαδική συγκέντρωση στους κατά τόπους σταθμούς διοδίων για να σηκώσουν εκ νέου τις μπάρες.

Η κάθε κατά τόπους επιτροπή θα αποφασίσει μέσω συνελεύσεων την ώρα και τη μορφή των αντιδράσεών της. Ήδη ορισμένες εξ αυτών έχουν αποφασίσει συγκέντρωση στις 15:00 στις Αφίδνες, στην ΑΣΕΑ Πελοποννήσου, στις 14:00 στη γέφυρα Ρίου-Αντίρριου και στο Μώλο Φθιώτιδας, στις 16:00 στον Πολύμυλο Κοζάνης και στις 11:30 το πρωί προσυγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Produced by