07
ΦΕΒ

Σε εφέτη ανακριτή ανατίθεται η έρευνα υποθέσεων στις οποίες εμπλέκεται η Siemens


Τη σύγκληση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Εφετών, προκειμένου να ανατεθεί σε εφέτη - ανακριτή η συνέχιση της ανάκρισης που αφορά δύο υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται η Siemens , ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών Ι. Σακελλάκο.
Πρόκειται για τις υποθέσεις της εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Armentel», στην Αρμενία, της οποίας μέτοχος ήταν ο ΟΤΕ μαζί με τη Siemens, και τις συμφωνίες του ΟΣΕ με την Siemens για την προμήθεια τροχαίου υλικού.

Για την πρώτη υπόθεση έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη, για πιθανολογούμενη ενεργητική και παθητική δωροδοκία κατά παντός υπευθύνου του ΟΤΕ και της Siemens, αναφορικά με συμβάσεις που είχαν υπογραφεί το 2006 για την παροχή έργου στην εταιρεία Armentel (τηλεπικοινωνίες Αρμενίας), ύψους 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ήταν διάχυτη η φημολογία για την εκροή χρημάτων από «μαύρα ταμεία».

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη υπόθεση, έχει ασκηθεί και σε αυτή την περίπτωση ποινική δίωξη, η οποία αφορά τις συμβάσεις που υπογράφηκαν από το 1997 και μετά μεταξύ του ΟΣΕ και της Siemens, σχετικά με την προμήθεια αμαξοστοιχιών και προμήθεια άλλου τροχαίου υλικού.

Η προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε από το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, έδειξε ότι δεν τηρήθηκαν οι ρήτρες των προγραμματικών συμφωνιών, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν ίχνη διακίνησης «μαύρου χρήματος». Με βάση τα στοιχεία αυτά ασκήθηκε δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα κακουργήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΣΕ, της ηθικής αυτουργίας και της άμεσης συνέργειας στην ενεργητική δωροδοκία.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε ότι οι δύο αυτές υποθέσεις, λόγω της πολυπλοκότητας τους, πρέπει να ανατεθούν σε πιο έμπειρους δικαστές, αφού και αντίστοιχες υποθέσεις ερευνώνται από εφέτες ανακριτές. Παράλληλα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε και τον ορισμό αναπληρωτή εφέτη ανακριτή για να συνδράμει το έργο της ανάκρισης.

Με άλλη παραγγελία του, ο κ. Τέντες ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να διεξαχθεί κατά απόλυτη προτεραιότητα η ανάκριση που αφορά την αθέτηση από τη Siemens της υποχρέωσης να προμηθεύσει τον Ελληνικό Στρατό με αναγκαία ανταλλακτικά για τον εξοπλιστικό πρόγραμμα «Ερμής I», καθώς και για τη μη υλοποίηση από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) του εξοπλιστικού προγράμματος «Ερμής IΙ». Ήδη, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Βούλγαρης έχει ασκήσει ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της απάτης από κοινού, της απόπειρας απάτης και της υπεξαίρεσης από κοινού σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, καθώς από τις δύο αυτές υποθέσεις πιθανολογείται μεγάλη ζημιά του ελληνικού Δημοσίου.

Produced by