08
ΦΕΒ

Ξέσπασε πολιτική κόντρα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις


Πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σχετικά με τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν χτες Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου, οι αγρότες των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων νομών της Β. Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

ΠΑ.ΣΟ.Κ. : «Οι αγροτικές κινητοποιήσεις μας εκθέτουν διεθνώς»

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με τη σημερινή ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Ν.Δ. για τις κινητοποιήσεις αγροτών, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι βρίσκεται μακριά από τους πραγματικούς αγρότες και τα προβλήματά τους και πως δεν έχει αντιληφθεί τις δεκάδες συναντήσεις του Υπουργείου με αγρότες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Ο κ. Πεταλωτής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία, όπως πάντα, έτσι και τώρα μακριά από τους πραγματικούς αγρότες και τα προβλήματά τους, δεν έχει αντιληφθεί τις δεκάδες συναντήσεις του ΥπΑΑΤ με αγρότες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με κάθε μορφή και όλων των επιπέδων οργάνωσής τους. Ο διάλογος είναι σταθερός, ειλικρινής και μόνιμος. Η Κυβέρνηση απαντά και λύνει χρόνια προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει νέους δρόμους της ανάπτυξης της υπαίθρου, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να βγει η χώρα από την κρίση». Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κάλεσε επίσης τους αγρότες να σταματήσουν «επιτέλους αυτές τις κινητοποιήσεις που μας εκθέτουν σε διεθνές επίπεδο και κοστίζουν στην εθνική οικονομία πάρα πολλά χρήματα καθημερινά».


«Άκαιρες και άδικες οι κινητοποιήσεις» για το ΥπΑΑΤ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χαρακτηρίζει άκαιρες και άδικες τις κινητοποιήσεις των αγροτών σημειώνοντας ότι δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου και παράλληλα δηλώνει ανοικτό στο διάλογο με όλους τους φορείς αγροτών και κτηνοτρόφων. Ο υπουργός, Κώστας Σκανδαλίδης , χτες από την Τρίπολη, επιβεβαίωσε «τη διάθεση της κυβέρνησης να δώσει απαντήσεις για το παρόν και το μέλλον της αγροτιάς».

Διαφωνεί με τα αγροτικά «μπλόκα» η Ν.Δ.

Η ΝΔ , με τη σειρά της, επέκρινε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση για τη στάση της, αλλά και τις συλλήψεις των αγροτών. «Η ΝΔ είναι κατά του κλεισίματος των δρόμων, δεν ανέχεται, όμως, τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Καταδικάζει την απόπειρα της κυβέρνησης να στρέψει τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης. Καλεί τον Πρωθυπουργό να πάρει αποφάσεις για τη στήριξη των αγροτών και όχι εναντίον των αγροτών, όπως οι συλλήψεις. Ο κ. Παπανδρέου σπέρνει ανέμους και θερίζει θύελλες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Γιάννης Μιχελάκης.

Κ.Κ.Ε. : «Η ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων δεν θα περάσει»

Nα αφεθούν όλοι οι αγρότες αμέσως ελεύθεροι χωρίς καμία κατηγορία ή δίωξη ζητεί το ΚΚΕ τονίζοντας ότι «η ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων δεν πρέπει να περάσει». Το ΚΚΕ έκανε λόγο για «τρομοκρατικές συλλήψεις» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «καταφεύγει στον αυταρχισμό προκειμένου να καταστείλει τις κινητοποιήσεις της φτωχομεσαίας αγροτιάς που φουντώνουν. Η ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων δεν πρέπει να περάσει, να αφεθούν όλοι αμέσως ελεύθεροι χωρίς καμία κατηγορία ή δίωξη», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Συμπαράσταση από ΣΥΝ

Ο ΣΥΝ δήλωσε τη στήριξη του στις πανελλαδικές αγροτικές κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για αντιαγροτική πολιτική . «Η αναστροφή της κατάρρευσης της αγροτικής οικονομίας σε όφελος των αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου, απαιτεί μέτρα που θα διασφαλίζουν το αγροτικό εισόδημα, τιμές στα αγροτικά προϊόντα που καλύπτουν το κόστος παραγωγής, έλεγχο της ασυδοσίας της αγοράς και κλείσιμο της ψαλίδας τιμών παραγωγού-καταναλωτή, εθνική στρατηγική για την αγροτική οικονομία και την ανόρθωση της υπαίθρου και ένα νέο πλαίσιο Κ.Α.Π. που θα στηρίζει το αγροτικό και κτηνοτροφικό προϊόν, με αύξηση των δαπανών για τη γεωργία και τη ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μικρών και μεσαίων αγροτών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κόμματος.
Produced by