08
ΦΕΒ

Εξόρμηση Σκανδαλίδη στην Τρίπολη με νέες υποσχέσεις


Από την Τρίπολη ξεκίνησε την «περιοδεία» του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης , για να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, να κάνει διάλογο μαζί τους και να «επικοινωνήσει» τις νέες δεσμεύσεις του υπουργείου.

Ειδικότερα, ο υπουργός πραγματοποιήσε ομιλία κατά τη διάρκεια της χθεσινής (7 Φεβρουαρίου) Ειδικής Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, με θέμα την Αγροτική Ανάπτυξη της Περιφέρειας και το «Καλάθι των Πελοποννησιακών Προϊόντων».

Στην ομιλία του ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε και πάλι στην ανάγκη να δημιουργηθεί το «καλάθι προϊόντων» της Ελληνικής Γης, το οποίο θα βασίζεται στο τρίπτυχο «ταυτότητα, ποιότητα, αειφορία». Ενώ, εδικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι αυτό το «καλάθι» θα μπορούσε να περιλαμβάνει το λάδι, τα εσπεριδοειδή προϊόντα, το κρασί, τη σταφίδα, τα σύκα, τα γαλακτοκομικά, το μέλι και πολλά άλλα παραδοσιακά προϊόντα.

Για τη χρηματοδότηση αυτής της πρωτοβουλίας τόνισε ότι διαθέσιμοι πόροι υπάρχουν κυρίως από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική , το νέο Αναπτυξιακό Νόμο και το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, που από τον προσεχή Μάρτιο θα χορηγούν χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες.

Ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε ακόμα για τις Διατροφικές Συμπράξεις που θα δημιουργηθούν ανά Περιφέρεια και στις οποίες θα συμμετέχουν η διοίκηση κάθε Περιφέρειας, οι Δήμοι, οι παραγωγοί, οι συσκευαστές, οι ξενοδόχοι και οι έμποροι αγροτικών προϊόντων και εφοδίων. Στόχος αυτών των συμπράξεων θα είναι να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση του αγρότη και να προωθήσουν τα προϊόντα στην εσωτερική και διεθνή αγορά.
Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων σε όλες τις Περιφέρειες.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, είπε: «Το βασικό στοιχείο είναι να ενισχυθεί ο αγροτικός πρωτογενής τομέας με δημιουργία σταθερών πολιτικών. Εκεί στηρίζουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο και χαίρομαι γιατί συμμερίζεστε την άποψη ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα σ' αυτόν τον τομέα και η αντίληψη ότι πρέπει να πάψει το κρατικό μονοπώλιο. Ο πρωτογενής τομέας είναι σημαντικός τομέας και πρέπει να τον σχεδιάσουμε στη νέα πραγματικότητα». Τόνισε δε ότι η Περιφέτεια έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου τύπου δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων και τόνισε ότι χρειαζόμαστε ειδικό αναπτυξιακό νόμο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου τώρα.

Produced by