09
ΦΕΒ

Στους δρόμους κατά του Μπερλουσκόνι οι Ιταλίδες!


 Για πολλές Ιταλίδες, η εικόνα που εκπέμπει για τις ίδιες το σεξουαλικό σκάνδαλο Ρούμπιγκειτ που εμπλέκει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, γι΄αυτό ετοιμάζονται να διαδηλώσουν στις 13 Φεβρουαρίου για να υπερασπισθούν την αξιοπρέπειά τους.

"Δεν πρόκειται για πολιτική κινητοποίηση, είναι ένα αρχικά αυθόρμητο κίνημα γυναικών, πολύ διαφορετικών μεταξύ τους, όλων των ηλικιών, καλλιτεχνών, αλλά και συνηθισμένων ανθρώπων", εξηγεί η Ελίζα Νταβόλιο, 35χρονη ποιήτρια, δημιουργός ενός blog που λειτουργεί ειδικά για το γεγονός (http://senonoraquando13febbraio2011.wordpress.com).

Το μανιφέστο τους τιτλοφορείται "Εάν δεν είναι τώρα, τότε πότε;" και υπογράφηκε από περισσότερες από 50.000 γυναίκες σε μία εβδομάδα. Καταγγέλλει με δριμύτητα "την κατ΄εξακολούθησιν απρεπή απεικόνιση της γυναίκας ως αντικειμένου σεξουαλικής εκμετάλλευσης στις εφημερίδες, την τηλεόραση και τη διαφήμιση".

"Έχουμε κατακλυσθεί από μηνύματα γυναικών που θέλουν να συμμετάσχουν, είναι σαν απροσδόκητη χιονοστιβάδα", λέει η σκηνοθέτης Φραντσέκσα Κομεντσίνι, μία από τις διοργανώτριες.

Χάπενινγκς, διαδηλώσεις , αναγνώσεις θα οργανωθούν σε εκατοντάδες ιταλικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ρώμη και το Μιλάνο.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η συμπεριφορά του πρωθυπουργού, ο οποίος κατηγορείται ότι πλήρωσε για τις σεξουαλικές υπηρεσίες μίας ανήλικης, της Ρούμπι.

Η κινητοποίηση δεν έχει πολιτική ή συνδικαλιστική ταυτότητα, αλλά μεγάλος αριθμός γυναικών ψηφοφόρων της δεξιάς έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει.

"Ο Μπερλουσκόνι έχει δείξει εδώ και καιρό κατάφωρη περιφρόνηση για τις γυναίκες με τις μισογυνικές του δηλώσεις", λέει η Φραντσέσκα Κομεντσίνι. "Τώρα όμως ξεπέρασε όλα τα όρια, εκφράζει μία τελείως αρχαϊκή εικόνα της γυναίκας" , λέει η Κριστίνα, της ομάδας Di Nuovo, που δημιουργήθηκε για να εστιάσει την προσοχή στην τρομακτική θέση των Ιταλίδων.

Δεν υπάρχει περίπτωση να βάλουμε στο στόχαστρο ορισμένες κατηγορίες γυναικών. "Δεν πρόκειται για μία κινητοποίηση εναντίον των κολ γκερλς", εξηγεί η Ελίζα Νταβόλιο. Άλλωστε, το Κίνημα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ιερόδουλων θα συμμετάσχει στη διαδήλωση της Κυριακής.

Θέλουμε να αντιταχθούμε σε αυτήν την κουλτούρα του εύκολου δρόμου, του εύκολου χρήματος, του 'αρκεί να είσαι ωραία', του 'πηγαίνεις σε ένα πάρτι και πουλάς τον εαυτό σου για μια νύχτα', λέει η Λουνέττα Σαβίνο, γνωστή ηθοποιός του θεάτρου.

Η κινητοποίηση, στην οποία θα συμμετάσχουν διασημότητες όπως η αρχιτέκτονας Γκάε Αουλέντι ή η ηθοποιός Λάουρα Μοράντε θέλει να δείξει μέσω των προσωπικών τους ιστοριών ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι επιτύχουν και αλλιώς.

Produced by