17
ΦΕΒ

Επίσκεψη Μανιάτη σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία


Θέματα ενεργειακού ενδιαφέροντος θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας που θα πραγματοποιήσει από την ερχόμενη Κυριακή, 20.02.2011, σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία.

Το απόγευμα της Κυριακής, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Eliat, ο κ. Μανιάτης θα έχει επίσημη διμερή συνάντηση στην Ιερουσαλήμ με τον Υπουργό Εθνικών Υποδομών του Ισραήλ, αρμόδιο για την Ενέργεια, κ. Uzi Landau, κατά την οποία θα τεθούν προς συζήτηση όλα τα ενεργειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο κρατών.

Ακολούθως, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Υπουργό Περιβαλλοντικής Προστασίας του Ισραήλ κ. Gilad Erdan, για θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής, με έμφαση στη προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η Υπουργός ΠΕΚΑ κα Τίνα Μπιρμπίλη για την προώθηση διακρατικών συνεργασιών.

Την Τρίτη, ο Έλληνας Υφυπουργός θα μεταβεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα στην Υπουργική Διάσκεψη του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ (I.E.F).

Το εν λόγω Φόρουμ αποτελεί ένα διεθνές βήμα ελεύθερου διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, μεταξύ των κρατών παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, με έμφαση στα ζητήματα της αγοράς πετρελαίου, στη διασφάλιση διαφάνειας και προβλεψιμότητας των τιμών.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, στην οποία θα συμμετάσχουν Υπουργοί αρμόδιοι για την ενέργεια και το πετρέλαιο από περίπου 70 χώρες, θα συζητηθούν θέματα ρύθμισης των ενεργειακών αγορών, ανάλυσης των τάσεων και της κατάστασής τους, αλλά και της διαφάνειας στην αγορά πετρελαίου με βάση σχετική Κοινή Πρωτοβουλία για τα Δεδομένα Πετρελαίου (JODI). Παράλληλα, θα υπογραφεί ο Χάρτης Λειτουργίας του Φόρουμ, με τον οποίο επιδιώκεται ενίσχυση του ρόλου του για την προώθηση των στόχων που έχουν τεθεί, μέσα από μη νομικά δεσμευτικές διαδικασίες συνεργασίας μεταξύ των χωρών - μελών του, αλλά και με άλλους διεθνείς ενεργειακούς οργανισμούς.


Ο κ. Μανιάτης θα συνυπογράψει τον Χάρτη Λειτουργίας του Φόρουμ, θα αναλύσει τις θέσεις και πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ στο περιθώριο της Διάσκεψης θα έχει διμερείς επαφές με ομολόγους του άλλων χωρών.

Produced by