22
ΦΕΒ

Πολύνεκρος σεισμός στη Νέα Ζηλανδία


 Τουλάχιστον 65 νεκροί και περίπου 200 εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε σήμερα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, το Κράιστσερτς.

"Ενδέχεται να είμαστε αντιμέτωποι με την πιο ζοφερή κατάσταση στη Νέα Ζηλανδία" δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζον Κι μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο σεισμός που είχε ένταση 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, όταν οι δρόμοι και τα καταστήματα ήταν γεμάτοι, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στα γραφεία τους.

Ο δήμαρχος του Κράιστσερτς περιέγραψε την πόλη των σχεδόν 400.000 ως εμπόλεμη ζώνη. "Θα υπάρχουν νεκροί, θα υπάρχουν πολλοί τραυματίες, θα υπάρξει πολύς πόνος σε αυτή την πόλη" είπε τηλεφωνικώς στην αυστραλιανή τηλεόραση ο δήμαρχος Μπομπ Πάρκερ.

Ελικόπτερα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού για την κατάσβεση πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει σε ένα ψηλό κτίριο, όπου στεγάζονται γραφεία.

Οι αρχές διέτεξαν τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας να είναι σε επιφυλακή για τη μεταφορά εκεί των τραυματιών. Υπάρχουν πληροφορίες ότι παρατηρείται έλλειψη σε ασθενοφόρα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συντρίμμια των κτιρίων έχουν καταπλακώσει δύο λεωφορεία, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν νεκροί μεταξύ των επιβατών.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 12:51 μμ (τοπική ώρα) -(2351 GMT της Δευτέρας), σε εστιακό βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κράιστσερτς, το οποίο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου που είχε μέγεθος 7.1 βαθμούς, αλλά δεν προκάλεσε θανάτους.

Οπως δήλωσε ο Τζέιμς Γκοφ του τμήματος Ερευνας Φυσικών Κινδύνων του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, ορισμένα κτίρια που άντεξαν στον σεισμό του Σεπτεμβρίου δεν είναι σε θέση να αντέξουν ένα δεύτερο σεισμό, ειδικά με τόσο μικρό εστιακό βάθος.

Στην περιοχή σημειώθηκαν χιλιάδες μετασεισμοί.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται ανάμεσα στην Ινδο-αυστραλιανή τεκτονική πλάκα και την τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού, όπου καταγράφονται κατά μέσον όρο περισσότεροι από 14.000 σεισμοί ετησίως, από τους οποίους περίπου οι 20 έχουν μέγεθος 5 βαθμών.

Το υπέδαφος στο Κράιστσερτς είναι σαθρό με αποτέλεσμα, όταν σημειώνεται σεισμός, να αυξάνεται η στάθμη του νερού και αφού ανακατευθεί με την άμμο να μετατρέπεται σε βάλτο "καταπίνοντας" ουσιαστικά ολόκληρα τμήματα του οδοστρώματος και "εξαφανίζοντας" αυτοκίνητα.

Produced by