22
ΦΕΒ

«Νεκρώνει» αύριο η χώρα, σε απεργιακό κλοιό


Νέο 24ωρο βρόγχο περνούν στη ελληνική οικονομία τα συνδικάτα καθώς αύριο πραγματοποιούν την 10 μέσα σε 13 μήνες γενική πανελλαδική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα…

Στον απεργιακό χορό εντάσσονται όχι μόνο οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ αλλά ακόμη και οι δικηγόροι όλης της επικράτειας (συμπεριλαμβανομένων και των δικηγόρων Αθηνών) οι δημοσιογράφοι. Επίσης συμπαρατάσσονται οι έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες ολόκληρης της χώρας –εκτός της πρωτεύουσας- που βάζουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους για 24 ώρες, διαμαρτυρόμενοι για την παρατεταμένη ύφεση που θέτει σε σκληρή δοκιμασία την βιωσιμότητα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα συνδικάτα αντιδρούν έντονα στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ η ΓΣΕΕ έχει ζητήσει να χαρακτηριστούν «ανεπιθύμητοι» για την χώρα, οι εκπρόσωποι της τρόικας των δανειστών μας.

Ποιοι απεργούν

Μάλλον αδύνατη να είναι αύριο κάθε είδους συναλλαγή με το δημόσιο καθότι απεργούν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολεοδομίες αλλά και τα Τελωνεία, ενώ ήδη οι εκπαιδευτικοί έχουν προκηρύξει 48ωρη απεργία. Ιδιο κλίμα και στα νοσοκομεία τα οποία θα δέχονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά, καθώς απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργεί το ΕΚΑΒ. Από την άλλη οι δικαστικές αίθουσες δεν πρόκειται να ανοίξουν με συνέπεια τη ματαίωση χιλιάδων δικών λόγω όχι μόνο της συμμετοχής των δικηγόρων αλλά καιαυτής των δικαστικών υπαλλήλων.

Από τον ιδιωτικό τομέα το «απεργιακό παρών» θα δώσουν, επίσης, το προσωπικό των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ , ΕΥΔΑΠ , ΕΛΤΑ), και των λιμένων της χώρας, οι αυτοαπασχολούμενοι (μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι). Κλειστά θα είναι τα φαρμακεία Αθήνας και Πειραιά, ενώ το κοινό θα μπορεί να εξυπηρετείται μόνο από τα εφημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα, ενώ οι τράπεζες κρατικού ενδιαφέροντος αναμένεται να κατεβάσουν ρολά με τις υπόλοιπες όμως να λειτουργούν κανονικά.

Με τους εμπόρους και τους ελεύθερους να είναι διασπασμένοι πολλά από τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Αναλυτικότερα με την απόφαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου διαφωνούν ΓΣΕΒΕΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας με αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποια ανοικτά καταστήματα κυρίως στην Αθήνα που αναμένεται να ανοίξουν μετά το πέρας των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας. Η υπόλοιπη Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου και του Πειραιά) αναμένεται να κατεβάσει ρολά.

Συγκοινωνίες

Αποτελώντας την αιχμή του δόρατος στις εκάστοτε απεργιακές κινητοποιήσεις οι συγκοινωνίες θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία μερ τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ετσι:

"Χειρόφρενο" σε συγκοινωνίες-μεταφορές

-Το Μετρό αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά με εξαίρεση τα δρομολόγια προς αεροδρόμιο.

-Στον ΗΣΑΠ θα υπάρξει στάση εργασίας με συνέπεια ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος να λειτουργήσει από τις 9 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ.

-Το τραμ θα εκτελεί δρομολόγια κανονικά

-Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα λεωφορεία

-ΟΣΕ και Προαστιακός δεν θα πραγματοποιήσουν κανένα δρομολόγιο

-Τα πλοία θα παραμείνουν αγκυροβολημένα εντός των λιμένων

-Στις αερομεταφορές θα υπάρξει 4ωρη στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ενώ 24ωρη απεργία έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Λόγω των κινητοποιήσεων θα υπάρξουν ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων.

Απροσπέλαστο το κέντρο της Πρωτευούσας

Παράλληλα, τα συλλαλητήρια και οι προσυγκεντρώσεις θα καταστήσουν απροσπέλαστο το κέντρο της Αθήνας. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιούν στις 11 το πρωί την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως, ενώ το ΠΑΜΕ προχωρά την ίδια ώρα σε ξεχωριστό συλλαλητήριο στην Ομόνοια. Δεκάδες θα είναι και οι προσυγκεντρώσεις με αποτέλεσμα το κέντρο να κλείσει νωρίτερα.
Produced by