24
ΦΕΒ

Μαζική συμμετοχή αλλά και επεισόδια


Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και σε πολλές περιπτώσεις καθολική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, το ποσοστό συμμετοχής στα διυλιστήρια, τα ναυπηγεία, τα πλοία, τις μεταφορές, τα λιμάνια, τη Χαλυβουργία , την Coca Cola και την οικοδομή έφθασε το 100%, ενώ στις Τράπεζες τη ΔΕΗ τον ΟΤΕ τα ΕΛΤΑ και την ΕΥΔΑΠ ξεπέρασε το 90%.

Με κυρίαρχα συνθήματα στα πανό "κάτω τα χέρια από τις εργασιακές και ασφαλιστικές κατακτήσεις" και "ως εδώ, δεν αντέχουμε άλλο", εργαζόμενοι όλων των κλάδων, διαδηλωτές από την περιοχή της Κερατέας με το σύνθημα "ο αγώνας της Κερατέας είναι αγώνας όλων μας", εκπρόσωποι του Κινήματος "Δεν πληρώνω", μετανάστες, ακόμη και μπλοκ αλληλέγγυων των μεταναστών απεργών πείνας του μεγάρου Υπατία, πορεύτηκαν μέσω της Πατησίων και της Σταδίου προς το κτίριο της Βουλής.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πορείας, ξέσπασαν βίαια επεισόδια . Μπροστά από τη Βουλή ομάδες διαδηλωτών πέταξαν πέτρες, βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων και φωτοβολίδων κρότου - λάμψης. Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στην Ομόνοια και στην Πατησίων, στο ύψος του Μουσείου. Τα μικροεπεισόδια τελικά έληξαν λίγο μετά τις 19.00. Νωρίτερα ελάχιστοι διαδηλωτές που είχαν παραμείνει μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη έκαψαν συμβολικά ένα φέρετρο. Τη στιγμή εκείνη διμοιρίες των ΜΑΤ τους κύκλωσαν και τους απώθησαν προς την Ομόνοια μέσω της οδού Πανεπιστημίου.

Λίγο αργότερα οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας αφού καθάρισαν από τα αντικείμενα που είχαν πέσει στο οδόστρωμα δόθηκαν και πάλι στη κυκλοφορία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, από τις επιθέσεις τραυματίσθηκαν συνολικά 15 αστυνομικοί, ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε μία υπηρεσιακή μοτοσικλέτα, σε δύο ιδιωτικές κάμερες, σε πρόσοψη μίας τράπεζας, σε κάδους απορριμμάτων και σε γυάλινο στέγαστρο του μετρό .

Προσήχθησαν 26 άτομα, εκ των οποίων εννέα συνελήφθησαν, ενώ κατασχέθηκαν ένα τόξο, τρία βέλη, ένα τσεκούρι και έξι βόμβες μολότoφ. Προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Στην Αθήνα, στις 11 το πρωί, εργαζόμενοι συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πεδίον του Άρεως που διοργανώθηκε από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Την ίδια ώρα χωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς το Σύνταγμα πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ.

Στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώσεις έγιναν στις 10:30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) και στο Άγαλμα Βενιζέλου (ΠΑΜΕ).

Τα συνδικάτα ζητούν νέο μισθολόγιο χωρίς περικοπές και επιστροφή των δώρων, καθώς και να μην υπάρξουν νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η συμμετοχή ήταν μαζική και καθολική σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, όπως τα διυλιστήρια, τα ναυπηγία, οι μεταφορές, τα πλοία, οι τράπεζες, τα χαλυβουργία , η οικοδομή και οι τράπεζες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. στην πορεία πήραν μέρος περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι. Συνδικαλιστές πάντως εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας απηύθυνε και ο εκπρόσωπος των μεταναστών απεργών πείνας του Μεγάρου Υπατίας, Χασάν Καψουάν.Produced by