25
ΦΕΒ

Μοιράζει όπλα ο Καντάφι!


«Να προετοιμαστούν να υπερασπιστούν τη Λιβύη», κάλεσε ο Μουαμάρ Καντάφι τους υποστηρικτές του σύμφωνα με τις εικόνες που προέβαλε απευθείας η κρατική τηλεόραση από την Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης. Μάλιστα είπε πως «όλες οι αποθήκες όπλων θα ανοίξουν για να εξοπλιστεί όλος ο λαός».

«Θα πολεμήσουμε αν το θέλουν», είπε, αναφερόμενους στους "εχθρούς" της χώρας.

Ορισμένες περιοχές της Τρίπολης έχουν περάσει στον έλεγχο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ενώ άλλες, κυρίως αυτές γύρω από το Μπαμπ αλ-Αζίζια, είναι υπό τον έλεγχο των υποστηρικτών του Καντάφι και του στρατού, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Το Μπαμπ αλ-Αζίζια είναι η περιοχή όπου διαμένει ο Λίβυος ηγέτης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες η πόλη Ζαουίγια ελέγχεται πλήρως από την αντιπολίτευση καθώς εκεί δεν υπάρχουν στρατιώτες. Άλλος μάρτυρας είπε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και σε τρεις πόλεις στην περιοχή των Δυτικών Όρεων, περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης. "Όλοι οι άνθρωποι στα Δυτικά Όρη ξεκίνησαν να συστήνουν τοπικές επιτροπές για να αυτοοργανωθούν. Οργανώνουν την ασφάλειά τους και όλες τις υποθέσεις τους αυτόνομα", είπε ο άνδρας αυτός, ο οποίος επέστρεψε σήμερα στην Τρίπολη από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Πρόκειται για τις πόλεις Γιέφρεν, Ζεντέν και Τζάντου. Ωστόσο υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης παραμένουν άλλα μέρη της ίδιας περιοχής, η οποία είναι προπύργιο των Βερβέρων.Εμπάργκο όπλων στην Λιβύη απο την ΕΕ

Στην επιβολή εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού καταστολής, καθώς και στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση χορήγησης θεώρησης εισόδου στον Μουάμαρ Καντάφι και σε άλλα στελέχη του καθεστώτος του και συγγενείς του κατέληξαν τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Μάλιστα, οι κυρώσεις μπορεί να τεθούν σε ισχύ "στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, την Δευτέρα ή την Τρίτη", όπως ανέφερε ευρωπαίος διπλωμάτης.


Ορισμένα από τα κράτη μέλη, όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιταλία, που έχουν στενούς δεσμούς με την Λιβύη, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την επιβολή κυρώσεων τόσο γρήγορα, αναφέροντας ότι δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο Μουάμαρ Καντάφι θα είναι στην εξουσία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία , ζήτησε την άμεση επιβολή κυρώσεων κατά του ηγέτη της Λιβύης.Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ το απόγευμα στις Βρυξέλλες

Παράλλη έκτακτη σύνοδο των συμμάχων για τη Λιβύη για σήμερα το απόγευμα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση συγκάλεσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

"Συγκάλεσα έκτακτη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου" με τη συμμετοχή των πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, "για να συζητήσουμε το θέμα της Λιβύης", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Η κατάσταση στη Λιβύη αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας. Αυτή η κρίση στη γειτονική μας περιοχή επηρεάζει λίβυους πολίτες και πολλούς πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ μπορεί αναλάβει δράση για να διευκολύνει και να συντονίσει κάθε ενέργεια των χωρών μελών, εάν και όταν αποφασίσουν να ενεργήσουν. Άρα επιστρέφω εντός λίγων ωρών στις Βρυξέλλες ", πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Tweeter ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, λίγη ώρα πριν παραστεί στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Γκέντελε, κοντά στη Βουδαπέστη.

Όπως μάλιστα τόνισε, "είναι λίγο πρόωρο να μπούμε σε λεπτομέρειες, αλλά είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ έχει στη διάθεσή του μέσα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τέτοιες περιστάσεις και το ΝΑΤΟ μπορεί να ενεργήσει ως πάροχος μέσων και συντονιστής, όταν και εάν τα κράτη μέλη θελήσουν να ενεργήσουν".

Υπενθυμίζεται οτι χθες η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι εξετάζονται όλες οι επιλογές, ανάμεσά τους και η εγκαθίδρυση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων επάνω από τη Λιβύη και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.


Στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν ευρύ φάσμα επιλογών για την απομάκρυνση 5.000-6.000 ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται ακόμη στη Λιβύη.

Produced by