28
ΦΕΒ

Ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός των Ελλήνων απο τη Λιβύη


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων που οργάνωσε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Με δύο βασικές επιχειρήσεις, δια αέρος με τρία στρατιωτικά αεροσκάφη και δια θαλάσσης με ελληνικά πλοία, σε πέντε κομβικά σημεία της χώρας - Τρίπολη, Σύρτη, Σέμπχα, Βεγγάζη και Τζιάλο) αλλά και τη στενή συνεργασία, στο τελευταίο στάδιο με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, όλοι οι καταγεγραμμένοι 'Έλληνες και πολλοί άλλοι υπήκοοι ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από τη Λιβύη.


Ο υφυπουργός εξωτερικών, κ. Δ. Δόλλης ηγήθηκε της αποστολής των δύο αεροσκαφών C-130 που μαζί με διπλωματικούς υπαλλήλους προσγειώθηκαν στην Τρίπολη, απ' όπου παρέλαβαν 171 άτομα -Έλληνες, Κυπρίους και πολίτες τρίτων χωρών- μεταξύ των οποίων ήταν και ένας τραυματισμένος από σφαίρες υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας.

Στην ίδια αποστολή ένα τρίτο στρατιωτικό αεροσκάφος, υπό τον σύμβουλο πρεσβείας κ. Βασιλοκωνσταντάκη, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Σέμπχα 662 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης προκειμένου να παραλάβει 36 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί εκεί από τέσσερα διαφορετικά σημεία σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων από την πόλη. Το ίδιο αεροσκάφος στη συνέχεια μετέβη στη Σύρτη όπου επιβίβασε άλλους 23 Έλληνες και Κυπρίους που βρίσκονταν στην περιοχή.

Ωστόσο, με το αεροδρόμιο της Βεγγάζης εκτός λειτουργίας, ο απεγκλωβισμός των πρώτων Ελλήνων είχε ξεκινήσει από εκεί με εμπορικό πλοίο που παρέλαβε 46 Έλληνες, μαζί με Κινέζους πολίτες και τους μετέφερε στην Κρήτη . Επιχείρηση που είχε συνέχεια με άλλα τρία ελληνικά πλοία τα οποία ανέλαβαν την απομάκρυνση των χιλιάδων Κινέζων εργαζομένων, καθώς και πολιτών διαφόρων χωρών.


Produced by