28
ΦΕΒ

Προσωρινοί σταθμοί διοδίων στην Εγνατία Οδό


Στον προγραμματισμό της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» εντάσσεται η εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων, πιθανότατα εντός του 2012, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ιωάννη Μαγκριώτη που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Παπουτσή.

Το σύστημα των ηλεκτρονικών διοδίων θα καλύπτει το σύνολο της Εγνατίας Οδού. Στο ενδιάμεσο διάστημα, ενδέχεται να λειτουργήσουν προσωρινά Σταθμοί Διοδίων σε ορισμένα σημεία του αυτοκινητοδρόμου. Ήδη τελεί υπό διερεύνηση - αναφέρει ο υφυπουργός - η εγκατάσταση έξι νέων προσωρινών μετωπικών σταθμών διοδίων, κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, οι οποίοι θα λειτουργούν με συμβατικά μέσα.

Η χωροθέτηση, η οποία είναι υπό μελέτη και σε εξέλιξη, γίνεται σε θέσεις που διαθέτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και προδιαγραφές με ταυτόχρονη μέριμνα ώστε το κόστος κατασκευής να είναι χαμηλό, αναφέρει ο κ. Μαγκριώτης και πληροφορεί τον βουλευτή ότι οι προσωρινοί σταθμοί θα λειτουργούν μέχρι την ολοκλήρωση και λειτουργία του συστήματος πλήρους ηλεκτρονικής συλλογής διοδίων, για το οποίο η διαδικασία διαγωνισμού έχει ήδη ξεκινήσει. Στις προτεινόμενες θέσεις περιλαμβάνεται και αυτή του χώρου Στάθμευσης - Αναψυχής Μουσθένης.

"Η στρατηγική στον τομέα επιβολής διοδίων τελών σε αυτοκινητόδρομους εκπορεύεται από τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών. Σχετικές υπουργικές αποφάσεις καθορίζουν τις θέσεις των σταθμών διοδίων και το ύψος των αντίστοιχων τελών διέλευσης. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί, αναφέρει ο υφυπουργός Υποδομών, στη μεταφορά της επιβάρυνσης για τη λειτουργία και τη συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού από τον Έλληνα φορολογούμενο στον χρήστη της οδού. "Με τη λειτουργία των ηλεκτρονικών διοδίων θα επιτευχθεί για τους χρήστες της οδού δίκαιη χρέωση, ανάλογη της διανυόμενης απόστασης", προσθέτει ο κ. Μαγκριώτης.

Produced by