09
ΜΑΡ

Το ενδεχόμενο στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη μελετά η Ε.Ε.


 Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά το ενδεχόμενο στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη για να συνδράμει στις επιχειρήσεις εκκένωσης της περιοχής και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Οι στρατιωτικές αποστολές της Ε.Ε πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στη Γαλλία , η Άστον είπε ότι η Ε.Ε διερευνά (το ενδεχόμενο αποστολής) "σε μία συνετή βάση σχεδιασμού" με "μία πιθανή ανάμειξη της ΚΕΠΠΑ".

"Αυτή η ανάμειξη θα σήμαινε τη συνδρομή στις προσπάθειες εκκένωσης της περιοχής και στις ανθρωπιστικές προσπάθειες", εξήγησε η Άστον.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε η Άστον ενόψει της έκτακτης συνόδου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε για τη Λιβύη αύριο Πέμπτη και της συνόδου κορυφής της Ε.Ε την Παρασκευή, η οποία είναι θα ασχοληθεί με την κατάσταση στη Βόρειο Αφρική και κυρίως στη Λιβύη.

Η Άστον δεν ανέφερε την πιθανότητα επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού- ένα ενδεχόμενο υπό συζήτηση τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω πληροφοριών που αναφέρουν ότι η Βρετανία και η Γαλλία επιδιώκουν την επιβολή του με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε ότι η αποστολή της ΚΕΠΠΑ "θα πρέπει να αναλυθεί πολύ προσεκτικά" και θα "χρειαζόταν κατάλληλες απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την εντολή, τις πηγές και τους στόχους της".

"Αυτή η διαδικασία", είπε στους ευρωβουλευτές, "είναι σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα".

Produced by