09
ΜΑΡ

«Πονηρή» πρόταση Νταβούτογλου


Την άρση του casus belli για την περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, πρότεινε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στη διάρκεια συνομιλίας που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους νωρίτερα σήμερα, λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Θράκη.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος αξιωματούχος πρότεινε την ταυτόχρονη άρση των αποφάσεων του ελληνικού και του τουρκικού Κοινοβουλίου σχετικά με το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, εξηγώντας ότι η απόφαση της τουρκικής Βουλής να προτείνει στην κυβέρνηση της χώρας να λάβει «όλα τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών» σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, δεν συνιστά αιτία πολέμου (casus belli), αλλά αποτελεί απάντηση σε προηγούμενη απόφαση της ελληνικής Βουλής, η οποία καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση στα 12 μίλια.

Η πρόταση αυτή του κ. Νταβούτογλου, που στην πραγματικότητα ζητά από την Ελλάδα να παραιτηθεί από το δικαίωμα για την επέκταση στα 12 μίλια που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο, εκτιμάται πως εντάσσεται στην προσπάθεια της Άγκυρας να στείλει μήνυμα για την ανάγκη υιοθέτησης μίας νέου τύπου προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών, μακριά από τις σκιές και τις πρακτικές του παρελθόντος. Προς την κατεύθυνση αυτή, εξάλλου, ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν έχει επιθετικές βλέψεις απέναντι στην Ελλάδα και δεν επιβουλεύεται τα ελληνικά νησιά, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο βρίσκονται σε θετικό σημείο. Απέδωσε, δε, τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών σε «διαφορετική ερμηνεία ως προς το καθεστώς του εναερίου χώρου του Αιγαίου», σημειώνοντας ωστόσο ότι τα φαινόμενα αυτά έχουν μειωθεί…

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΛΑ.Ο.Σ. στις δηλώσεις Νταβούτογλου. Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος τόνισε: «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες».
Produced by