11
ΜΑΡ

Πολλαπλασιαμός των θυμάτων


Πολλαπλασιάζονται οι νεκροί από τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την βορειοανατολική Ιαπωνία . Συγκεκριμένα, το πρακτορείο Kyodo News ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων στα 1.000 κυρίως στην πόλη Σεντάι.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για την Ιαπωνία, τη Ρωσία, της Νήσους Μαριάννες , τις Φιλιππίνες από το Κέντρο Παρακολούθησης του Ειρηνικού.


Εκτός των 88 ατόμων, ο θάνατος των οποίων επιβεβαιώθηκε σε διάφορες περιοχές του βορείου και του ανατολικού τμήματος της Ιαπωνίας, 200 ως 300 πτώματα βρέθηκαν σε ακτή της Σεντάι, στην βορειοανατολική νομαρχία Μιγιάγκι που προκλήθηκε από το τσουνάμι το οποίο είχε ύψος 10 μέτρα.


Πρόκειται για έναν πολύ προσωρινό απολογισμό, καθώς είναι πολύ δύσκολη η συγκέντρωση των σχετικών στοιχείων λόγω του μεγάλου αριθμού των περιοχών που έχουν πληγεί, σημείωσε η αστυνομία.

"Οι ζημιές είναι τόσο μεγάλες που χρειάζεται πολύς χρόνος για να συγκεντρωθούν τα διάφορα στοιχεία", δήλωσε υπεύθυνος της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, ο αριθμός των νεκρών φέρεται ότι είναι πολύ υψηλότερος, καθώς αγνοείται επίσης η τύχη αγνώστου αριθμού επιβατών ενός τρένου της γραμμής Σενσέκι --η οποία συνδέει τις πόλεις Σεντάι και Ισινομάκι-- το οποίο βρισκόταν κοντά στο σταθμό του Νομπίρου όταν την περιοχή σάρρωσε ένα κύμα ύψους δέκα μέτρων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, το οποίο επικαλείται την αστυνομία.

Το παλιρροϊκό αυτό κύμα ακολούθησε τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ιαπωνία, ο οποίος ήταν μεςγέθους 8,9 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).

Παράλληλα φωτιές μήκους αρκετών χιλιομέτρων μαίνονται σήμερα σε μεγάλα τμήματα της πόλης Κεσενούμα, η οποία βρίσκεται επίσης στη Μιγιάγκι, τη χειρότερα πληγείσα νομαρχία από το σεισμό, στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από το NHK και είχαν ληφθεί από στρατιωτικό αεροσκάφος απεικονίζουν σπίτια και άλλα κτήρια να καίγονται στην πόλη, που έχει πληθυσμό 74.000 κατοίκους.

Την ίδια στιγμή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε σήμερα ότι ο ΟΗΕ θα κάνει "ο,τιδήποτε μπορεί" για να βοηθήσει την Ιαπωνία μετά το σεισμό.

"Ο κόσμος έχει συγκλονιστεί και θλιβεί από τις εικόνες που είδαμε από την Ιαπωνία σήμερα το πρωί", δήλωσε ο Μπαν, σημειώνοντας ότι "εμείς θα κάνουμε ο,τιδήποτε μπορούμε σε αυτήν την πολύ δύσκολη ώρα".

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προσέθεσε ότι ο διεθνής οργανισμός θα παρατηρεί στενά τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και είναι προετοιμασμένος να προσφέρει οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια χρειαστεί η Ιαπωνία.


Ισχυρός μετασεισμός

Ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών σημειώθηκε στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία και τα κτίρια στο Τόκιο σείστηκαν.

Οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεταλύτερο τμήμα της Ιαπωνίας, μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο. Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο, αυτοκίνητα πλέουν στο λιμάνι της Ιουάτε.


Produced by