18
ΜΑΡ

Ασφαλιστικά μέτρα κατά του Spiegel κέρδισε ο Τσοχατζόπουλος


Ασφαλιστικά μέτρα κατά του περιοδικού Spiegel , πήρε το εφετείο του Αμβούργου μετά από μήνυση του πρώην υπουργού Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, αναφορικά με δημοσίευμα για προμήθειες της γερμανικής εταιρίας Ferrostaal, κατά την πώληση 4 υπερσύγχρονων υποβρυχίων των ναυπηγείων του Κιέλου HDW, μεταξύ άλλων και του υποβρυχίου «Παπανικολής».

Το περιοδικό Spiegel επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ, ότι επιδόθηκε «αυτή την εβδομάδα» η δικαστική απόφαση επιβολής ασφαλιστικών μέτρων. Οι υπεύθυνοι του περιοδικού αρνήθηκαν οιαδήποτε άλλη τοποθέτηση, επικαλούμενοι ότι «η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη». Τα ασφαλιστικά μέτρα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης αφορούν στην απαγόρευση αναφοράς του ονόματος του κ. Τσοχατζόπουλου και την υποχρέωση του περιοδικού να δημοσιεύσει απάντησή του.

Το Spiegel, σε δημοσίευμά του, στις 09.02.2011, επικαλούνταν ανακριτικό υλικό της εισαγγελίας Μονάχου, η οποία διενεργεί έρευνες εις βάρος 50 περίπου στελεχών της Ferrostaal με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της απιστίας, καθώς και απόπειρα απόκρυψης τεκμηρίων για παράνομη δραστηριότητα και χρηματισμό για κατακύρωση παραγγελιών.

Το δημοσίευμα του Spiegel εκτιμούσε ως «βαρύνουσας σημασίας» κατάθεση του μάνατζερ Γ.Φ.Χάουν, ο οποίος μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2003 ήταν ο δεύτερος τη τάξει στην DHW, με μεγάλη επιρροή στο χώρο της γερμανικής εξοπλιστικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με το Spiegel, ο κ. Χάουν ανήκε στην «Oμάδα Α» (όπως ήταν ο κωδικός για την ομάδα προώθησης συμφωνιών), στην οποία ανήκαν επίσης ο μεσάζοντας όπλων φον Πούκλερ, ο παιδικός του φίλος «Άγκο» και ένας Έλληνας αρχιτέκτονας που, κατά τον Χάουν, τους σύστησε ο τότε υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος».
Produced by