23
ΜΑΡ

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Υεμένη


 Το κοινοβούλιο της Υεμένης συνέρχεται σήμερα το πρωί για να ψηφίσει νόμο για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ενώ οι διαδηλωτές καλούν τους βουλευτές να καταψηφίσουν το κείμενο.

Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ κήρυξε στις 18 Μαρτίου κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, μετά τον θάνατο 52 διαδηλωτών από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια της καθιστικής διαμαρτυρίας στην πλατεία του Πανεπιστημίου της Σαναά.

Ωστόσο, ο νόμος, πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, που απαρτίζεται από 301 βουλευτές. Εκατόν εβδομήντα βουλευτές ανήκουν στο κυβερνών Γενικό Λαϊκό Συμβούλιο του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων του κινήματος διαμαρτυρίας στο τέλος Ιανουαρίου, αλλά πολλοί από αυτούς έχουν έκτοτε υποβάλει την παραίτησή τους.

Οι νεαροί διαδηλωτές που πραγματοποιούν από τις 21 Φεβρουαρίου καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία του Πανεπιστημίου απηύθυναν έκκληση στους βουλευτές να μην ψηφίσουν την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

«Μία ψήφος υπέρ του νόμου θα ισοδυναμούσε με την έγκριση της σφαγής αθώων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κινήματος «Νέοι για την Αλλαγή», που αναγνώσθηκε από το βήμα στην πλατεία.

Έπειτα από την προσχώρηση μέρους του στρατού στο κίνημα διαμαρτυρίας, ο πρόεδρος της Υεμένης πρότεινε χθες να εγκαταλείψει την εξουσία στις αρχές του 2012, αλλά η αντιπολίτευση απέρριψε την πρότασή του, εμμένοντας στην άμεση αποχώρησή του.

Produced by