03
ΑΠΡ

Αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια


Νέες αυξημένες τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ισχύουν από 1ης Απριλίου για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. H άνοδος στην τιμή των καυσίμων, οι κρατήσεις υπέρ τρίτων και το ΦΠΑ είναι οι πιο βασικοί λόγοι που επικαλούνται οι ακτοπλόοι για την απόφαση αυτή.

Ο όμιλος ATTICA GROUP με τις δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες «super star ferries» και «blue star ferries» που εκτελούν δρομολόγια Κρήτη Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, είχε ανακοινώσει από τέλη Ιανουαρίου την αύξηση 8% στο ναύλο των επιβατών από 1ης Απριλίου, αν δεν γίνει καμία κίνηση από πλευράς υπουργείου για τη μείωση των κρατήσεων υπέρ τρίτων.

Από την αύξηση αυτή εξαιρούνται οι επιβάτες της καμπίνας και τα οχήματα ενώ η εταιρεία όπως και άλλες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τους ναύλους ισόποσα αν υπάρξει μείωση στις κρατήσεις υπέρ τρίτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες , το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας εξετάζει το γεγονός τη μείωσης κάποιων κρατήσεων, αρκεί οι ακτοπλόοι να συμφωνήσουν με τους ναυτεργάτες για τη συλλογική σύμβαση εργασίας και αν γίνει αυτό, η οποιαδήποτε μείωση στο εισιτήριο για την οποία έχουν δεσμευτεί κάποιες από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, να γίνει προς όφελος των επιβατών.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αντιδρούν για τέλη υπέρ τρίτων τα οποία τονίζουν επιβαρύνουν τα εισιτήρια των επιβατών εδώ και χρόνια , όπως ο επίναυλος και τα τέλη υπέρ ΝΑΤ/ΚΑΕΟ.

Ο επίναυλος είναι το ποσοστό του 3% επί του καθαρού ναύλου για τη μεταφορά επιβατών και οχημάτων στις τακτικές θαλάσσιες μεταφορές, ο οποίος αποδίδεται υπέρ ενός ταμείου για την ενίσχυση των άγονων γραμμών για την ακτοπλοΐα. Επίσης, το τέλος υπέρ ΝΑΤ/ΚΑΕΟ είναι το κεφάλαιο ασφάλισης επιβατών και οχημάτων που είναι 6,5% και αποδίδεται στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, παρά το γεγονός ότι από μόνες τους οι εταιρείες έχουν ασφάλιση για τους επιβάτες και οχήματα σε περίπτωση ναυαγίου.Το ΝΑΤ έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα χρήματα αυτά για την ενίσχυση των συντάξεων των ναυτικών.

Σημειώνεται ότι κάθε επιβάρυνση που συμπεριλαμβάνεται στα εισιτήρια των επιβατών (ΝΑΤ/ΚΑΕΟ, ΟΛΠ, Επίναυλος, Λιμενικά τέλη) έχει ξεχωριστά το καθένα ΦΠΑ 13%. Επίσης, οι επιβαρύνσεις που συμπεριλαμβάνονται στα εισιτήρια των οχημάτων (ΝΑΤ/ΚΑΕΟ, ΟΛΠ, Επίναυλος, Λιμενικά τέλη) έχουν ξεχωριστά και αυτά το καθένα ΦΠΑ 23%.

Σύμφωνα με στοιχεία παραγόντων της ακτοπλοΐας, ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των επιβατών στην Ισπανία είναι 8% στη Γαλλία 5,5% στην Ιταλία 10% και τη Σουηδία 6%. Για τα οχήματα στην Ισπανία ο ΦΠΑ είναι 8% στην Ιταλία 10% και στη Σουηδία 6%.

Για ένα ακόμη γεγονός που αντιδρούν οι ακτοπλόοι είναι η αύξηση των premiums στο πετρέλαιο που γίνεται από τα «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ» και όπως ισχυρίζονται είναι μονοπώλιο.

Ενδεικτικός πίνακας με αυξημένες τιμές εισιτηρίων:

Οι τιμές αφορούν θέση καταστρώματος.Τα παιδιά έχουν μισή τιμή, ενώ έως 5 ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο.

Blue star
Πειραιά-Πάρος από 30 ευρώ το άτομα σε 32,50.
Πειραιάς-Νάξος από 31ευρώ σε 33,50.


ΑΝΕΚ
Από Πειραιά-Ηράκλειο από 32 ευρώ σε 36


Μινωϊκές

Από Πειραιά-Ηράκλειο από 32 ευρώ σε 38


ΑΝΕΚ
Πειραιάς-Χανιά από 32 ευρώ σε 36


Blue star
Για Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα το δρομολόγιο Πειραιάς-Ρόδος από 55 ευρώ σε 59,50.


Εταιρεία Αιγαίον Πέλαγος
Από Πειραιά-Σάμο από 47,50 ευρώ σε 51,50


HELLENIC SEAWAYS Σαρωνικός

Από Πειραιά-Αίγινα από 9,5 ευρώ σε 10 το άτομο

Υδροπτέρυγα HELLENIC SEAWAYS

Από Πειραιά-Υδρα από 26 ευρώ σε 27,50

Από Πειραιά-Σπέτσες από 35 ευρώ σε 37,5.

Produced by