18
ΑΠΡ

Συνάντηση Μ. Δαμανάκη με εκπροσώπους του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών


Με εκπροσώπους του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα (Πανελλήνια Ένωση Μικρομεσαίων Καλλιεργητών ΠΑΝΕΜΙ και Σύνδεσμος Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών ΣΕΘ) συναντήθηκε σήμερα η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Αθήνα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα της ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, που είναι από τους πλέον δυναμικούς της ελληνικής οικονομίας (δεύτερος μετά τα φάρμακα σε εξαγωγές).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, βασικό αίτημα των εκπροσώπων του κλάδου ήταν η σημαντική καθυστέρηση στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων του Ε.Π.ΑΛ. (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας), η οποία στερεί από τον κλάδο τεράστιους πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επενδυτικούς σκοπούς (εκσυγχρονισμός μονάδων, περιβαλλοντική συμμόρφωση) και δημιουργία θέσεων εργασίας σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή για τη χώρα. Η Επίτροπος ενημέρωσε τους εκπροσώπους του κλάδου για τις επανειλημμένες προσπάθειες που καταβάλει η Επιτροπή εδώ και ένα χρόνο προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του Ε.Π.ΑΛ. και έτσι να αποφευχθούν απώλειες χρημάτων για την Ελλάδα. Δεσμεύτηκε να παρακολουθήσει από κοντά την αντίδραση των αρμόδιων ελληνικών αρχών και να εντείνει την πίεσή της προκειμένου να επισπευσθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να ανοίξει το Ε.Π.ΑΛ.

Η Επίτροπος ενημερώθηκε επίσης για την πορεία θέσπισης του χωροταξικού σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες και εξέφρασε την ελπίδα ότι το ζήτημα αυτό θα οριστικοποιηθεί το συντομότερο.

Produced by