17
ΑΠΡ

Τσίπρας: Το σύστημα της δικομματικής διαπλοκής τελειώνει


«Δεν είναι εύκολος ο δρόμος που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας στο ΧΡΗΜΑ plus και συνεχίζει εξηγώντας: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή, εκτός αν θέλουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα 120 χρόνια πίσω, για να διασώσουν οι δανειστές κάτι από τα χρήματά τους».

 

ΤOY ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ

(tsatsis.thomas01@gmail.com)

 

Στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας κατηγορεί το ΚΚΕ και τη Δημοκρατική Αριστερά ότι πάνε «πάσο στο δικομματισμό» και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι «το σύστημα της δικομματικής διαπλοκής τελειώνει».

 

Κύριε πρόεδρε, σε λιγότερο από ένα μήνα θα γίνουν εκλογές . Από το αποτέλεσμά τους θα κριθούν πολλά σε σχέση με το μέλλον της χώρας. Για το σύστημα των κομμάτων τί θα κριθεί;

 

Τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας συνέδεσαν ολοκληρωτικά την ύπαρξή τους με την πολιτική των Μνημονίων, μια πολιτική ολέθρια και κοινωνικά καταστροφική. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία κυβέρνησαν τον τόπο για δεκαετίες, εξέθρεψαν τα προβλήματα, τις στρεβλώσεις και την αδιαφάνεια και τώρα προσπαθούν να πλασάρουν το Μνημόνιο ως αναγκαστική λύση για τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν. Είναι προφανές ότι μια ψήφος που θα καταδικάζει την πολιτική των Μνημονίων, θα καταδικάζει και τα κόμματά του. Το σύστημα της δικομματικής διαπλοκής τελειώνει.

 

Το αντιμνημονιακό μέτωπο που προτείνατε στο ΚΚΕ και στη ΔΗΜΑΡ , δεν φαίνεται να αποδίδει. Γιατί πιστεύετε ότι η Αριστερά παραμένει τόσα χρόνια πολυδιασπασμένη;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταβάλλει με συνέπεια προσπάθειες για συνεννόηση και κοινή δράση, τόσο της Αριστεράς, όσο και όλων των δυνάμεων που αντιτίθενται από προοδευτική σκοπιά στο Μνημόνιο. Οι ηγεσίες του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ προτιμάνε την αυτόνομη πορεία, οι μεν γιατί έχουν χαμηλώσει τον «πήχη» στην ασφάλεια την οποία παρέχει ο απομονωτισμός, οι δε γιατί τους ενδιαφέρουν μόνο οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Σαν να αποφάσισαν να πάνε «πάσο» στον δικομματισμό. Η βάση των κομμάτων αυτών, όμως, αντιλαμβάνεται ολοένα και περισσότερο την ανάγκη της ενότητας. Και μπροστά σε τόσο κρίσιμες συνθήκες, η βάση μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

 

Η επιμονή στη δημιουργία ενός αντιμνημονιακού μετώπου, από τη στιγμή που δεν εισακούεται, δεν μετατρέπει την πρότασή σας σε επικοινωνιακή τακτική;

 

Όχι, γιατί η δημιουργία ενός αντιμνημονιακού μετώπου μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατάσταση. Και η κοινωνία, ο κόσμος που χάνει τις δουλειές του, που «βυθίζεται» στην ανασφάλεια, που αγωνιά για το πώς θα ζει σε μερικούς μήνες, συνειδητοποιεί την ανάγκη για αλλαγή. Η πρόταση για αντιμνημονιακό μέτωπο είναι εναλλακτική στρατηγική, Χρειάζεται ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, και ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Δεν παίζουμε «παιχνίδια», το προτείνουμε επειδή θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να γίνει. Και θα το κάνουμε και μετεκλογικά.

 

Λέτε συχνά ότι οι κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου, δεν διαπραγματεύτηκαν όπως θα έπρεπε με την Tρόικα. Μπορείς να διαπραγματευτείς όταν είσαι… με την πλάτη στον τοίχο;

 

Στις αρχές του 2010, με… την πλάτη στον τοίχο εκτός από εμάς, ήταν και οι αγορές και οι δανειστές μας. Μπορείς να διαπραγματευτείς όταν ο άλλος κινδυνεύει να χάσει τα λεφτά του. Δεν διαπραγματεύεσαι όταν θεωρείς τους τοκογλύφους και τους τραπεζίτες συμμάχους, και τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, ολόκληρη την κοινωνία, αντιπάλους. Αυτή είναι η αλήθεια των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου. Είναι πολιτικό προσωπικό των αγορών και των τραπεζιτών, και δουλεύουν για τα συμφέροντα των δανειστών μας. Το έργο τους συνεχίζουν οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς . Και αν για τον κ. Βενιζέλο ξέραμε τί πρωταγωνιστικό μνημονιακό ρόλο θα παίξει, για τον κ. Σαμαρά μόλις πρόσφατα μάθαμε ότι επέλεξε τον ρόλο του κομπάρσου.

 

Μπορείτε να εγγυηθείτε  στους πολίτες ότι αν δεν εφαρμοστεί το Μνημόνιο δεν θα ακολουθήσει έξοδος από το ευρώ και την χρεοκοπία; Και τί είδους εγγυήσεις δίνετε;

 

Το έχει εγγυηθεί η ίδια η Μέρκελ . Δήλωσε ότι δεν θέλει ούτε να σκέφτεται τί θα γίνει αν μια χώρα φύγει από την Ευρωζώνη. Φυσικά, ποτέ δεν μπορείς να αποκλείσεις ότι κάποιος θα θελήσει να… τινάξει την Ευρωζώνη στον αέρα, αλλά αυτό είναι πέρα από τη δική μας θέληση. Ας μπει ένα τέλος στον παραλογισμό. Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει να καταποντιστεί επειδή μια χώρα που αντιστοιχεί στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ οδηγείται συντεταγμένα στη χρεοκοπία. Πολλοί θα ανακουφιστούν, πολλοί θα πανηγυρίσουν, πάρα πολλοί θα μας υποστηρίξουν αν καταγγείλουμε το Μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση. Τους εκβιασμούς περί εξόδου από την Ευρωζώνη που δεχόμαστε εμείς εδώ και χρόνια, μόλις πρόσφατα ξεκίνησαν να τους κάνουν και για την Πορτογαλία και την Ισπανία και έπεται συνέχεια.

 

Ο δρόμος που προτείνετε για διέξοδο από την κρίση, πόσο εύκολος ή δύσκολος είναι;

 

Δεν είναι εύκολος. Αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή, εκτός αν θέλουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα 120 χρόνια πίσω, για να διασώσουν οι δανειστές κάτι από τα χρήματά τους. Προφανώς πρέπει να υιοθετήσουμε έναν διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, που θα δουλεύει για τους ανθρώπους και την κοινωνία και εκεί θα αποδίδει τα οφέλη του. Προφανώς πρέπει να θέσουμε υπό δημόσιο έλεγχο τις τράπεζες, κατά αντιστοιχία με τα χρήματα που τους έχουμε δώσει. Και επίσης να φορολογήσουμε επιτέλους τον συσσωρευμένο πλούτο και τα κέρδη του κεφαλαίου. Είναι δύσκολο, απαιτεί συγκρούσεις και γι’ αυτό απαιτεί και συνειδητή στήριξη από την κοινωνία. Αλλά δεν έχουμε άλλο δρόμο. Ο άλλος δρόμος είναι η κοινωνική οπισθοδρόμηση σε Ελλάδα και Ευρώπη, είναι η επιστροφή στην δραχμή και την δεκαετία του ’50, γιατί πραγματική επιστροφή στη δραχμή και τη δεκαετία του ’50 είναι τα Μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις.

 

Εάν επιβεβαιωθούν κάποιες από τις δημοσκοπήσεις, είναι πιθανό να δούμε στη Βουλή μέλη της Χρυσής Αυγής. Τί σημαίνει η είσοδος στη Βουλή εκπροσώπων ενός ρατσιστικού πολιτικού σχηματισμού;

Ας το σκεφτούνε αυτοί που τους χαϊδολογάνε. Και τους χαϊδολογάνε για να εκμεταλλευτούν τα ξενοφοβικά αισθήματα, που οι ίδιοι έχουν προκαλέσει, αφήνοντας το μεταναστευτικό στην τύχη του. Τα κόμματα εξουσίας απέφυγαν συστηματικά να αντιμετωπίσουν το θέμα, όχι μόνο από την πλευρά της ασφάλειας, αλλά και από την ανθρωπιστική, τη νομική και την διεθνή του πλευρά. Και τώρα πουλάνε ρατσισμό για να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τα Μνημόνια. Οπότε βρίσκει διέξοδο και ο κάθε είδους πολιτικός πρωτογονισμός. Στις κρίσεις «σπέρνεται» ο σπόρος του ρατσισμού, οφείλουν όλοι να μην τον ποτίζουν… Οφείλουν όλοι να γνωρίζουν ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα ναζιστικό κόμμα που λατρεύει τον Χίτλερ.

 

Produced by