14
ΙΟΥΝ

«Μόνο μέσα από πολιτικές ανάπτυξης μπορεί η οικονομία να ορθοποδήσει»


«Να αντιμετωπιστεί η αρνητική ψυχολογία στην ελληνική αγορά και η ανασφάλεια των πολιτών και να υλοποιηθούν αναπτυξιακά μέτρα», θέτει ως προτεραιότητα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, μιλώντας στο «ΧΡΗΜΑ plus», τονίζοντας ότι «η μόνη διέξοδος για την αύξηση της παραγωγικότητας, την ανάπτυξη και τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης είναι η ισχυρή επιχειρηματικότητα».

ΣΤΗΝ ΑΝΝΑ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@xrimaonline.gr)

 

Όπως αναφέρει ο κ. Μπασδάνης, «θα πρέπει να ακολουθήσουμε διαφορετικές πολιτικές που θα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις και όχι στη σπατάλη και την κατανάλωση. Πολιτικές που θα φέρουν εισοδήματα και θα δημιουργούν κίνητρα για επενδύσεις». Σημειώνει, δε, ότι «πρέπει να ανοίξουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης για τους επαγγελματίες, αλλά και να μειωθούν σημαντικά τα δημόσια έξοδα», ενώ προειδοποιεί ότι «παρά τις όποιες προσδοκίες υπήρχαν, η πραγματική οικονομία πνέει τα λοίσθια. Η οικονομική ασφυξία οδηγεί εκατοντάδες πλέον μικρομεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε μαρασμό»…

Η πραγματική οικονομία συρρικνώνεται. Ποιες είναι οι απαραίτητες κινήσεις για την αναθέρμανσή της;

Δυστυχώς, παρά τις όποιες προσδοκίες υπήρχαν, η πραγματική οικονομία πνέει τα λοίσθια. Η οικονομική ασφυξία οδηγεί εκατοντάδες πλέον μικρομεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε μαρασμό και εκτιμώ ότι εάν άμεσα δεν υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες λόγω και της ρευστότητας του πολιτικού κλίματος το κλίμα θα είναι μη αναστρέψιμο. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε διαφορετικές πολιτικές που θα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις και όχι στη σπατάλη και την κατανάλωση. Πολιτικές που θα φέρουν εισοδήματα και θα δημιουργούν κίνητρα για επενδύσεις. Πρέπει να ανοίξουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης για τους επαγγελματίες, αλλά και να μειωθούν σημαντικά τα δημόσια έξοδα. Να «τρέξει» επιτέλους το ΕΣΠΑ και να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά τα προγράμματα ΣΔΙΤ, όπως επίσης αναγκαία θεωρείται και η άμεση επανέναρξη του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων με μεγάλα έργα υποδομής. Παρ’ όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί ακόμη, έχουμε ένα τεράστιο και σπάταλο κράτος που κοστίζει ακριβά, ενώ την ίδια ώρα δεν λειτουργεί. Κυρίως όμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά –τα μονοπώλια και ολιγοπώλια, τη γραφειοκρατία, τις αδειοδοτήσεις, τη διαφθορά, τις συντεχνιακές αντιλήψεις και τα κεκτημένα που αποτελούν τροχοπέδη και πολλές φορές τελικά ακυρώνουν μεγάλες επενδυτικές προσπάθειες.

 

Ποιες δράσεις έχει αναλάβει το Επιμελητήριο Μαγνησίας για την προώθηση προϊόντων της περιοχής; Πώς μπορούν να συμβάλλουν τα κατά τόπους Επιμελητήρια να αντιστραφεί το οικονομικό κλίμα;

Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που δυστυχώς και τοπικά προκαλεί επιπτώσεις στις επιχειρήσεις.

Παρ’ όλα αυτά το Επιμελητήριο Μαγνησίας, η Διοίκηση και τα μέλη του, προσπαθούμε καθημερινά με διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, ανοίγοντας νέους δρόμους συνεργασίας και εμπορικής δραστηριότητας κυρίως σε νέες αγορές του εξωτερικού, προκειμένου να δημιουργήσουμε ισχυρότερες οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις. Ήδη κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα με το Ισραήλ σε τομείς όπως ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός και ο πολιτισμός που στην περιοχή μας αποτελούν τη «βαριά βιομηχανία» αλλά και στον τομέα της ανακύκλωσης που τα τελευταία χρόνια και στην περιοχή μας έχει αποκτήσει σημαντικά ερείσματα στο πλαίσιο μίας στρατηγικής για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Μαγνησία και ο Βόλος αποτελούν την πύλη εισόδου με το λιμάνι και το αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας στη Νέα Αγχίαλο για επενδύσεις σε μια ευρύτερα δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή όπως η Θεσσαλία. Ο Νομός μας αποτελεί επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο που έχει τη δυνατότητα να σημειώσει αξιόλογες επιδόσεις. Οι τοπικές μας επιχειρήσεις, με την τεχνογνωσία που διαθέτουν αποτελούν τους ιδανικούς συνεργάτες για όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να συνεργαστούν. Επίσης πιστεύω ότι η προσπάθειά μας θα πρέπει να επικεντρωθεί ώστε «να "παντρευτεί" ο πρωτογενής τομέας με την τυποποίηση και με την εμπορία των τοπικών μας προϊόντων, κάτι που δυστυχώς ακόμη βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο, παρόλο που έχουμε λαμπρά παραδείγματα από μεμονωμένους επαγγελματίες, αγρότες και ομάδες παραγωγών που μπήκαν σ’ αυτήν την διαδικασία και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Εμείς ως Επιμελητήριο είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Έχουμε τη θέληση και τη βούληση και προχωράμε ώστε το Επιμελητήριο να καταστεί κέντρο σημαντικών πρωτοβουλιών και στρατηγικών δράσεων και να προσανατολισθεί στην εφαρμογή μιας πολιτικής με στόχο την επιβίωση της τοπικής επιχείρησης, τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, την αύξηση της κερδοφορίας, τη στήριξη της καινοτομίας και της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Συνεργάζεστε με άλλα Επιμελητήρια ή με το Κράτος;

Προσωπικά πιστεύω ότι μόνο συλλογικά και μέσα από συνεργασίες και συμμαχίες μπορούμε θεσμικά να πετύχουμε το στόχο μας. Ασφαλώς και όχι μόνο επιδιώκουμε αλλά διατηρούμε στενή συνεργασία και επαφή με όλα τα Επιμελητήρια της χώρας προκειμένου να επιβάλλουμε, όχι τις απόψεις μας, αλλά να καταστήσουμε σαφές ότι μόνο μέσα από πολιτικές ανάπτυξης μπορεί η οικονομία να ορθοποδήσει. Να αντιμετωπιστεί η αρνητική ψυχολογία στην ελληνική αγορά και η ανασφάλεια των πολιτών και να υλοποιηθούν αναπτυξιακά μέτρα. Μέτρα που θα δώσουν ώθηση και κίνητρο για επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, η μόνη διέξοδος για την αύξηση της παραγωγικότητας, την ανάπτυξη και τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης είναι η ισχυρή επιχειρηματικότητα.

Θεωρείτε ότι χάθηκε μια αναπτυξιακή ευκαιρία με την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων για την περιοχή;

Δυστυχώς, πρόκειται για ένα εξαιρετικά αρνητικό γεγονός για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας. Η διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων θα μπορούσε να αξιοποιήσει και να ενισχύσει την εξωστρέφεια, να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και να υλοποιηθούν σημαντικά έργα υποδομής, αλλά και να βάλουν σε σημαντική τροχιά τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης την περιοχή μας.

Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε ότι μετά από αυτή την απώλεια ήταν μονόδρομος ένα νέο διεκδικητικό πλαίσιο με αντιστάθμισμα να εγκριθούν και να υλοποιηθούν αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη έχει η περιοχή μας. Μέχρι σήμερα δυστυχώς παρά τις δεσμεύσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης και τις υποσχέσεις όλα παραμένουν στον αέρα και αυτό είναι το πλέον αρνητικό διότι ακόμη και οι τοπικοί φορείς εκτιμώ ότι έχουν αρκεστεί μόνο σε καταγγελίες, εγκαταλείποντας τις διεκδικήσεις στη μοίρα τους

Produced by