15
ΙΟΥΝ

ΑΠΕ: Το «Ελντοράντο» είναι εδώ, αρκεί να το αξιοποιήσουμε…


Αναδημοσίευση απο το Eco Energy &Life

«Η ανάπτυξη των ΑΠΕ και των φωτοβολταϊκών ειδικότερα, είναι μονόδρομος για την ενεργειακή ανάπτυξη, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με τόσο πλούσιο ηλιακό δυναμικό». Αυτό τονίζει μιλώντας στο Ε&Ε ο Δρ. Αλέξανδρος Ζαχαρίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), προσθέτοντας ωστόσο ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, με πρώτα «την έλλειψη ρευστότητας για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και την αδυναμία του ΛΑΓΗΕ για την έγκαιρη εξόφληση των παραγωγών ενέργειας».

 

ΣTHN ΑΝΝΑ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@xrimaonline.gr)

 Το 2011 πήγε καλά σαν χρονιά για τα φωτοβολταϊκά, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Τί βλέπετε για το 2012 και τί προοπτικές υπάρχουν γενικότερα;

Μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και με την πολιτική αστάθεια που βιώνει τελευταία η χώρα μας, είναι δύσκολο να κάνει κανείς ασφαλείς προβλέψεις για το μέλλον της αγοράς. Όμως τα πρώτα στοιχεία για το 2012 δείχνουν και για φέτος ανοδική πορεία, φυσικά με μειωμένους ρυθμούς σε σχέση με το 2011. Είναι πολύ πιθανό να ξεπεραστούν τα 500 μεγαβάτ (MWp) νέων εγκαταστάσεων, ενώ ο στόχος για συνολικά 1.500 MWp μέχρι το τέλος του 2014 θα επιτευχθεί κατά πάσα πιθανότητα εντός του 2013. Από εκεί και πέρα, με σύμμαχο την τεχνολογία και τη συνεχή μείωση του κόστους του εξοπλισμού, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε σημαντικά τους μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους και να επιτρέψουμε στην αγορά να συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ και των φωτοβολταϊκών ειδικότερα, είναι μονόδρομος για την ενεργειακή ανάπτυξη, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με τόσο πλούσιο ηλιακό δυναμικό.

 Ποια είναι τα βασικά αιτήματα του κλάδου τώρα και στο εγγύς μέλλον;

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος είναι το πρόβλημα της χρηματοδότησης. Κι αυτό έχει δύο όψεις: η πρώτη αφορά την έλλειψη ρευστότητας για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και η δεύτερη την αδυναμία του ΛΑΓΗΕ για την έγκαιρη εξόφληση των παραγωγών ενέργειας (από ΑΠΕ αλλά και συμβατικές πηγές). Αν το δεύτερο πρόβλημα λυθεί –και ο ΣΕΦ αλλά και άλλοι φορείς, όπως η ΡΑΕ, έχουν προτείνει λύσεις για τον εξορθολογισμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, του τρόπου υπολογισμού της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) και του περίφημου «τέλους ΑΠΕ» και την αξιοποίηση μηχανισμών ενίσχυσης του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ– αυτό αυτομάτως θα λύσει και το πρώτο πρόβλημα, καθώς δημιουργώντας ένα κλίμα ασφάλειας στο μηχανισμό λειτουργίας της αγοράς η διάθεση για τη χρηματοδότηση επενδύσεων θα βελτιωθεί. Ένας άλλος λόγος καθυστέρησης στην υλοποίηση των έργων είναι ο συνωστισμός στα αιτήματα όρων σύνδεσης. Η πληθώρα των αιτημάτων έχει προκαλέσει ένα θεωρητικό κορεσμό των δικτύων, που δεν επιτρέπει την υλοποίηση νέων επενδύσεων με δυνατότητα χρηματοδότησης. Για τη λύση αυτού του προβλήματος, ο ΣΕΦ έχει προτείνει την επέκταση του μέτρου κατάθεσης εγγυητικής επιστολής σε όλες τις κατηγορίες έργων, η οποία θα πρέπει να γίνεται με την αίτηση για όρους σύνδεσης, έτσι ώστε να δεσμεύεται τελικά ηλεκτρικός χώρος μόνο από επενδυτές με πρόθεση άμεσης υλοποίησης των έργων τους. Τέλος, επιθυμούμε την διαρκή επικοινωνία με την εκάστοτε ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και των εμπλεκόμενων φορέων για την προάσπιση του μηχανισμού στήριξης των φωτοβολταϊκών. Επιθυμούμε ένα σταθερό μηχανισμό, οποίος θα προσαρμόζεται με προβλέψιμο τρόπο στις εξελίξεις της τεχνολογίας και του κόστους του εξοπλισμού, θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επενδύσεων και δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τον καταναλωτή. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του στόχου εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών στα 10 GWp από 2.2 GWp που είναι σήμερα.

Με δεδομένη την πολιτική κατάσταση και τις εκλογές , πολιτικοί αρχηγοί κάνουν λόγο για «ελληνικό Ελντοράντο» όσον αφορά τις ΑΠΕ. Τί απαντάτε;

Η λέξη Ελντοράντο παραπέμπει σε ένα μυθικό πλούτο. Στην περίπτωση των ΑΠΕ, ο πλούτος είναι υπαρκτός και διαθέσιμος ήδη από σήμερα. Αρκεί βέβαια να διασφαλίσουμε τις συνθήκες που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση του πλούτου αυτού προς όφελος της κοινωνίας. Η νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, πρέπει να διασφαλίσει δύο πράγματα για να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία οι ΑΠΕ: ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο και πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Η αγορά από την πλευρά της έχει αποδείξει πως όταν πληρούνται οι παραπάνω συνθήκες, μπορεί να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

 Τί «βλέπετε» για το Πρόγραμμα «Ήλιος»;

Το Πρόγραμμα «Ήλιος» είναι σίγουρα πιο ρεαλιστικό από το DESERTEC, που σχεδιάζεται εδώ και χρόνια από μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες. Τεχνικά και οικονομικά υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθεί, αρκεί να προσδιοριστούν οι παράμετροι εκείνοι, που θα προσελκύσουν επενδυτές και θα διασφαλίσουν τη λειτουργία του. Το ΥΠΕΚΑ έχει παρουσιάσει ένα γενικό πλαίσιο του Προγράμματος: Πρόκειται για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών μεγάλης κλίμακας, των οποίων η παραγωγή θα προορίζεται για εξαγωγή σε χώρες της βόρειας Ευρώπης (πιθανότατα τη Γερμανία). Μάλιστα το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη εντοπίσει τις εκτάσεις στις οποίες μπορούν να γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να ενισχυθούν οι υφιστάμενες ή να δημιουργηθούν νέες διεθνείς διασυνδέσεις, που θα επιτρέψουν τη μεταφορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, να προσδιοριστούν οι αγοραστές της ενέργειας και να συμφωνηθεί η τιμή πώλησης του ρεύματος και η οποία θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να προσελκύσει επενδυτές, που θα χρηματοδοτήσουν το έργο. Όλα αυτά είναι απόλυτα εφικτά από τεχνικής και οικονομικής άποψης αλλά απαιτούν χρόνο, σωστό σχεδιασμό και κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τις διεθνείς αγοραπωλησίες ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Μένει να δούμε αν η επόμενη διοίκηση του ΥΠΕΚΑ θα συνεχίσει να προωθεί το πρόγραμμα.

 

Produced by