27
ΙΟΥΝ

Πλάτωνας Μαρλαφέκας: Χρειάζεται ηλεκτροσόκ για την ανάταξη της οικονομίας


«Παράλληλα με τις πολιτικές ανάσχεσης, απαιτείται και επιθετική πολιτική με παροχή ρευστότητας στην αγορά», επισημαίνει στο Χ.Ρ. ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, σημειώνοντας ότι «η περιοριστική και απόλυτα εισπρακτική πολιτική, που εφαρμόζεται μέσα στην βαθειά ύφεση που βιώνει η χώρα, επιδεινώνει τα προβλήματα, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται συνεχώς η οικονομία σε όλα τα επίπεδα».

Στην ΑΝΝΑ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@xrimaonline.gr)

Όπως λέει ο κ. Μαρλαφέκας, «θα πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ και με τις κατάλληλες αναμορφώσεις να διοχετευθούν στην αγορά», ενώ προσθέτει ότι «θα πρέπει το Δημόσιο να εξυπηρετήσει άμεσα τις υποχρεώσεις του προς την επιχειρηματική κοινότητα, με κορυφαίο την επιστροφή του οφειλομένου ΦΠΑ».

Ο ίδιος, αναφέρεται στο οξύ πρόβλημα –ιδιαίτερα για τη Δυτική Ελλάδα– της λαθρομετανάστευσης, τονίζοντας την ανάγκη για «ένα εθνικό σχέδιο που να περιλαμβάνει έλεγχο των εισόδων, καταγραφή των εισερχομένων, κράτηση σε συνθήκες υγιεινής και προστασίας και βέβαια συγκεκριμένη πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η πραγματική οικονομία συρρικνώνεται. Ποιες είναι οι απαραίτητες κινήσεις για την αναθέρμανση της;

Η περιοριστική και απόλυτα εισπρακτική πολιτική, που εφαρμόζεται μέσα στην βαθειά ύφεση που βιώνει η χώρα, επιδεινώνει τα προβλήματα, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται συνεχώς η οικονομία σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με τις πολιτικές ανάσχεσης, απαιτείται και επιθετική πολιτική με παροχή ρευστότητας στην αγορά. Σήμερα πλέον, όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, απαιτείται ανάταξη της οικονομίας και αυτή γίνεται μόνο με ηλεκτροσόκ. Συνεπώς, θα πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ και με τις κατάλληλες αναμορφώσεις να διοχετευθούν στην αγορά. Θα πρέπει το Δημόσιο να εξυπηρετήσει άμεσα τις υποχρεώσεις του προς την επιχειρηματική κοινότητα, με κορυφαίο την επιστροφή του οφειλομένου ΦΠΑ, που πλήττει εκτός των άλλων και ένα τομέα αιχμής για την οικονομία μας, όπως είναι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. Κυρίως, όμως, πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα και άμεσα:

- σταθερό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον ,
- σταθερή φορολογική πολιτική με αναπτυξιακό προσανατολισμό,
- εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης ώστε να γίνει παραγωγική με απαλλαγή της γραφειοκρατίας,
- αναπτυξιακές δράσεις σε κάθε επίπεδο, όπως αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος, του ορυκτού πλούτου, υποδομών (λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια).

Ποιες δράσεις έχει αναλάβει το Επιμελητήριο για την προώθηση προϊόντων της περιοχής; Πως μπορούν να συμβάλλουν τα κατά τόπους επιμελητήρια για να αντιστραφεί το οικονομικό κλίμα;

Το Επιμελητήριο μας έχει αναλάβει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για τη στήριξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων. Συμμετέχει σε πολλές γνωστές εκθέσεις του εξωτερικού με μεγάλη επισκεψιμότητα και επιχορηγεί τη συμμετοχή των επιχειρήσεων.
Έχει ετοιμάσει υλικό με καταγραφή του συνόλου σχεδόν των επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό, το οποίο διανέμεται σε πρεσβείες, προξενεία, εκθέσεις κ.λπ. Ετοιμάζεται, δε, να ιδρύσει νέα εταιρία με μοναδικό αντικείμενο τη στήριξη, προώθηση και διαχείριση των εξαγωγών των τοπικών μικρών επιχειρήσεων.

Συνεργάζεστε με άλλα επιμελητήρια ή με το κράτος;

Συνεργαζόμαστε με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και με άλλα Επιμελητήρια, σε πολλά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με ανταλλαγή θέσεων και κοινές δράσεις παρέμβασης. Παράλληλα, μαζί με τα 16 Επιμελητήρια της Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου, έχουμε ιδρύσει τη «Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων», με στόχο να λειτουργεί σαν ενδιάμεσος φορέας με πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά την ενημέρωση και στήριξη.
 
Πρόσφατα, το θέμα των μεταναστών στην Πάτρα απασχόλησε το πανελλήνιο. Πώς επηρεάζεται η τοπική οικονομία και κοινωνία και τί πρέπει να γίνει από πλευράς πολιτείας για να προστατευθούν τόσο η περιοχή όσο και οι άνθρωποι αυτοί;

Το θέμα των μεταναστών απασχολεί πολλά χρόνια την Πάτρα, που καθώς είναι λιμάνι με προσανατολισμό τη Δυτική Ευρώπη, συγκεντρώνει μεγάλες ομάδες που έχουν σαν στόχο τη διαφυγή τους σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Η συγκέντρωση αυτή προκαλεί σοβαρά προβλήματα, καθώς δεν έχουν κατάλυμα, ούτε και σωστές συνθήκες υγιεινής ή διατροφής. Αυτό έχει ως συνέπεια σε πολλές περιοχές να προκαλούνται προβλήματα στην κοινωνία αλλά και στην επιχειρηματικότητα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο που να περιλαμβάνει έλεγχο των εισόδων, καταγραφή των εισερχομένων, κράτηση σε συνθήκες υγιεινής και προστασίας και βέβαια συγκεκριμένη πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

 

Produced by