30
ΝΟΕ

(upd) Βέβαιοι ότι θα βρεθεί λύση Στουρνάρας, Ρεν-Κλίμα αισιοδοξίας


Βέβαιος ότι θα βρεθεί σήμερα μια αμοιβαία επωφελή λύση για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσερχόμενος στο Eurogroup .

"Η Ελλάδα εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας, περιμένουμε από τους εταίρους μας ότι θα κάνουν το ίδιο. Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε σήμερα μια αμοιβαία επωφελή λύση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

"Η Ελλάδα εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας, περιμένουμε από τους εταίρους μας ότι θα κάνουν το ίδιο. Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε σήμερα μια αμοιβαία επωφελή λύση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες απήυθυνε έκκληση για την επίτευξη αξιόπιστης λύσης για την Ελλάδα. «Θα επιχειρήσουμε να βρούμε λύση, που θα είναι αξιόπιστη για την Ελλάδα- αυτό έχει σημασία», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κ. Λαγκάρντ.

Απέχουμε μερικά εκατοστά από τη λύση, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν σχετικά με τη  αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.

«Πρέπει να αποφασίσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Καλώ όλα τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ να κάνουν τα τελευταία βήματα για να βρεθεί η λύση, γιατί απέχουμε ελάχιστα απ΄αυτήν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν.

Τέλος, ο επίτροπος εκτίμησε ότι σήμερα το Eurogroup μπορεί να λάβει πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.  

Από τη Γερμανία, την ελπίδα της κυβέρνησης για μια συμφωνία, απόψε, σε ό,τι αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για την Ελλάδα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι στο σημερινό Eurogroup δεν θα τεθεί ζήτημα νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με την συμμετοχή του δημόσιου τομέα.

«Το "κούρεμα" δεν αποτελεί ζήτημα και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, επομένως οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα το συζητήσουν. Ούτε για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί ζήτημα», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και υποστήριξε ότι μια τέτοια απομείωση χρέους θα παραβίαζε τόσο τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να αναλαμβάνουν τα χρέη άλλων μελών, όσο και την εθνική νομοθεσία της Γερμανίας και άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Επιπλέον, θα είχε, επισήμανε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ως συνέπεια «τεράστια απώλεια αξιοπιστίας», ενώ θα ενθάρρυνε, ενδεχομένως, άλλα κράτη που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους να απαιτήσουν ίδια αντιμετώπιση.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε και αυτός αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης σήμερα.

Συμφωνούν Μοσκοβισί- Ντε Γκίντος

Επίσης, την εκτίμηση ότι υπάρχει συμφωνία επί του 95% των πτυχών για το ελληνικό πρόγραμμα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί. Ο γάλλος υπουργός οικονομικών τόνισε ότι απέχουμε ελάχιστα από την επίτευξη συμφωνίας και επέμεινε ότι θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρξει σήμερα θετική έκβαση. «Αν ανοίξουμε τη συζήτηση στα σημεία που υπάρχει ήδη συμφωνία, υπάρχει κίνδυνος να τεθούν και πάλι όλα από μηδενική βάση», διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Ξεκινάμε από μια βάση συναίνεσης, πρόσθεσε ο Π. Μοσκοβισί, ο οποίος υπογράμμισε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η υπευθυνότητα της ευρωζώνης, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει ό,τι της είχε ζητηθεί. Είμαστε πολύ κοντά συμφωνία, ανέφερε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να σταλεί σήμερα ένα θετικό πολιτικό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας.

Produced by